Generatia Urmatoare – Ciclul generatiilor III

Aceasta este treia si ultima parte a articolului inceput acum trei zile.
Cei are nu au citit primele doua parti nu vor avea imaginea intreaga a fenomenului descris aici deci pot sa se opreasca la acest punct.
Toti ceilalti vor avea parte de o revelatie care ii va faca sa inteleaga ce se intampla in jurul lor.

Generatia Y – Millenniums (1980-2000)
Generatia Y, Next Generation sau Generatia Milenara, cuprinde indivizii nascuti intre anii 1980-2000 anii destramarii in statele dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Este o generatie mai emancipata, individualista, materialista, creativa, consumerista, increzatoare, narcisista, egoista, confuza, imatura, mai putin empatica, nonconformista, rebela, dar si mai toleranta, comunicativa si deschisa multor noutati. Indivizii acestei generatii au convingeri liberale si sunt toleranti in privinta casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, in privinta multiculturalismului, legalizarii drogurilor, a avortului si a sinuciderii asistate. Femeile acestei generatii sunt mai senzuale, narcisiste, selective, permisive in cadrul relatiei, dar si mai emancipate, deschise, independente si increzatoare decat generatiile anterioare.
Este o generatie mai flexibila si versatila pe plan profesional, avand asteptari mai mari. Pune mai mult accent pe carierasi dezvoltare personala decat pe intemeierea unei familii.Generatia Y a intrat pe piata muncii din anii 2000 , insa abia in 2020 va constitui jumatatea fortei de munca active, cel putin in SUA. Este generatia cu acces la internet , avand telefoane mobile, MP3 si tablete la indemana spre deosebire de generatiile anterioare care au crescut cu radioul si televizorul.Este generatia care a crescut cu cinematografe 3D , supermarket-uri, fast food-uri, sali de sport, cluburi si mall-uri la tot pasul. Este generatia cea mai cheltuitoare, distractia si cariera fiind pe prim plan. Se imprietenesc si comunica mai mult in mediul virtual, pe retelele de socializare ca Yahoo, Facebook sau Twitter ori in jocuri multiplayer ca StarCraft , Counter Strike sau World of Warcraft decat in fata blocului. Generatia Y este generatia „like”, caci multi dintre cei nascuti de dupa anul 1990, in scoala, liceu si in facultate, si-au format o societate virtuala.Chiar daca e o generatie mai dependenta de tehnologie, e si mult mai comunicativa, stiind sa spuna „nu” si „nu se poate” . Tinerii acestei generatii stiu sa-si ceara drepturile si se informeazamai des avand acces la internet, majoritatea crescand cu Wikipedia spre deosebire de generatiile anterioare care frecventau bibliotecile. Este generatia cu cei mai multi indivizi care au frecventat universitatile si absolvit studiile superioare. Pentru Generatia Y procesul de maturizare a multor tineri este mai indelungat . Cei mai multi locuiesc cu parintii panala 25- 30 de ani. Este o generatie mai putin religioasa si tinde spre ateism sau agnosticism. Este mai putin conformista privind respectarea traditiilor.Generatia Y a asistat la caderea comunismului si declinul socialismului in Europa, dar si la cresterea amenintarii terorismului , accentuarea schimbarilor climatice si declansarea crizei financiare si realizeazacase va confrunta cu aceste probleme in deceniile urmatoare.
Generatia Y reprezinta mai mult de o treime din forta de munca globala si peste cativa ani vor domina piata muncii, societatea, finantele, tehnologia.
Ei reprezinta, cum spunea cineva un tavalug care, cu ochii in telefon, cu degetul pe butonul de like si cu abordari personale, se pregatesc sa schimbe lumea. Intrarea navalnica in lume a acestor tineri, cu urechile acoperite de casti, cu mobilele si cu hainele lor colorate, se face pe fondul altor modificari semnificative: declinul economiilor avansate, cu populatii imbatranite, si cresterea economiilor emergente in tarile tinere.
Tinerii Generatiei Y din Romania nu sunt cu nimic mai speciali decat cei din alta generatie trecuta sau viitoare. Diferentele sunt date numai de avansul tehnologic. Acum oricine poate influenta mediul online cu orice fel de continut ce poate deveni cu usurinta global. Generatia Y este prima interconectata la nivel global. Reprezentantii ei au invatat sa foloseasca tehnologia pe cont propriu si in folosul lor. Aici apare insa marea problema. Accesul nelimitat la informatii genereaza paradoxul alegerii: presiunea prea multor optiuni, iar fiecare alegere trebuie urmata sau nu de o analiza corectitudinii deciziei.
Tinerilor din Generatia Y sunt nefericiti fapt care apare din ideea ca sunt speciali si isi formeaza asteptari foarte mari, care nu coincid intotdeauna cu realitatea. Insa principala caracteristica a tinerilor din generatia Y este adaptabilitatea. Nu sunt specialisti intr-un domeniu anume, dar au o atitudine deschisa si sunt capabili sa se adapteze la orice, mult mai repede decat generatiile anterioare. Ceea ce este de remarcat este ca tinerii din aceasta generatie chiar si lipsiti de aspiratii, prezinta buna adaptabilitate la tot ce se intampla in jur. Iar daca nu vad modalitati prin care pot contribui la schimbare, prefera sa se adapteze la ce se intampla.
Generatia Y nu este interesata de economisire sau de planuri de investitii, este generatia care cheltuieste acum si eventual economiseste mai tarziu.

Generatia Z (2000-2020)

Generatia este cea a celor nascuti de dupa anul 2000 si care se vor mai naste pana in 2020 numiti si anii crizei dupa clasificarea de mai sus, care vor tinde in mare masura sa imite generatia Y, dar este mai departe dependenta de tehnologie. Este generatia adaptiva care va infrunta terorismul, criza si schimbarile climatice.
Cei care au acum 10-20 ani, vor ajunge la maturitate prin 2025-2035.
Ei vor pune la indoiala tot, atitudine ar putea aduce cu sine inovatie si creativitate. Nu vor accepta ca un lucru nu poate fi posibil.
Au capacitatea de a prinde idei din zbor si nu le place sa piarda vremea in detalii, devenind astfel eficienti.
Daca gresesc iti raspund cu nonsalanta, privind prin ochelarii cu dioprie avansata. E normal sa gresesc, important este sa invat din greseli! Au capacitatea de a trata cu detasare momentele de criza folosind abilitatea de a nu dramatiza situatiile cu insemnatate marunta.
Doresc independenta fata de cei din jur si au capacitatea de a lua decizii pe cont propriu. Se plictisesc repede de un proiect. Cauta sa lucreze la mai mai multe proiecte, pentru a gasi unul care merita urmarit, din punct de vedere al profitului. Sunt superficiali, insa multitasking. Au capacitatea de a schimba atentia usor de pe un aspect pe altul, fapt ce aduce viteza de decizie si atitudinea de a misca lucrurile inainte. In timp ce Generatia Y intreaba de ce, generatia Z raspunde, de ce nu. Vor sa schimbe lumea. Isi propun sa rezolve o problemaele mari ale societatii si a mediului in care traiesc

Teoria expusa ne duce la gandul ca exista pentru fiecare generatie o vreme a ei, iar schimbarile dorite de aceasta se vor produce indiferent de opozitia pe care o fac cei din generatiile “conlocuitoare”. Fiecare generatie noua are nevoie de un spatiu vital propriu ei si vor cauta sa si-l creeze chiar daca ar trebui pentru asta sa isi faca loc sau chiar sa astepte pana la disparitia numerica a celor din generatiile anterioare. Acestia vor forta pana cand capacitatea de rezistenta a celor de dinainte va ceda.
Un mare pacat este ca vor incepe viata de pe pozitia unor tineri fara mama, fara tata, fara casa, fara piatra, fara petrol, fara paduri, insa ca si consumatori si truditori pentru bunastarea altora. Daca vreti, este ca si cum acestia vor incepe colonizarea Terei. Si iata cum istoria se repeta. Si bine macar ca vor face si un salt urias peste Epoca Bronzului, si Epoca Fierului si asta doar pentru faptul ca nu vor avea nici cupru nici staniu, nici fier, nici nimic.
Dar nu e o problema. Probabil ca ei nici nu vor simti lipsa tuturor acestora pentru au nevoie decat de ecranul multitactil, care ce sa vezi, este fabricat din… sticla.

fara-de-care

generatia-urmatoare

(Sfarsitul articolului)

O buna parte din informatiile aflate aici sunt preluate dintr-un articol aparut sub semnatura d-lui Stan Alexandru Bogdan caruia merita ii multumim pentru munca depusa si bunavointa de a-l face public.

Un comentariu

  1. Pingback: Generatia Urmatoare – Ciclul generatiilor II | Calea spre succes

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: