O cafenea pariziana la pretul de 4.521.250 de lire

Un nou record de pret la o licitatie londoneza unde o lucrare a fost adjudecata cu suma de 4.521.250 de lire.
Este vorba despre panza „O cafenea pariziana”, pictata in 1875 de catre pictorul rus Ilia Efimovici Repin.
Nascut in Ciuguev( Ucraina) pe 5 august 1844, Repin luat primele lectii de desen cand a inceput sa lucreze ca ucenic pentru un talentat pictor de icoane din orasul natal. Datorita comenzilor pentru portrete si tablouri religioase, Repin a putut strange suficienti bani pentru ca sa se inscrie la Academia Imperiala de Arte din Sankt Petersburg.
Ajunge aici in 1863 si se inscrie pentru inceput la Scoala de Desen unde face progrese rapide si doar peste doar un an, reuseste sa se inscrie la Academie.
La absolvire obtine cu lucrarea de diploma Medalia de Aur si o bursa de sase ani, dintre care trei in strainatate.
Calatoreste asadar in Italia si Franta. Se stabileste la Paris in 1873.
In capitala Frantei era un moment de rara efervescenta in lume artei. Impresionismul era in plina afirmare. El refuza sa faca parte din acest curent si ramane mai apropiat de stilul vechilor artisti europeni, in special Rembrandt.
Repin mai degraba a avut influente in noul curent impresionist, mai ales in tratarea luminii. Lucrarea sa „O cafenea pariziana” pictata in 1875, o dovedeste din plin.

O cafenea pariziana

Expunerea ei la Paris, in acelasi an, a provocat o disputa cu vechii sai maestri, dar Repin si-a proclamat dreptul la independenta artistica.
Dupa ani de zile, acest tablou i-a adus artistului rus un nou record de pret la licitatia londoneza de la Christie’s.
Estimata la 3-5 milioane de lire sterline,tabloul a fost adjudecat cu 4.521.250 de lire. Este cel mai mare pret obtinut pana acum pentru o opera de un pictor rus oferit intr-o licitatie internationala. Piesa a fost achizitionata, dupa o licitatie insufletita, unui licitator anonim. Lucrarea a apartinut pana unei colectii particulare incepand din 1916 pana acum.
Aproximativ 80 de studii si desene pregatitoare, care au fost facute de pictor pentru realizarea acestei capodopere au fost, de asemenea, scoase la licitatie si au obtinut, la randul lor, preturi record.

Faima sa a venit insa odata cu tabloul sau „Decarii de pe Volga”, o lucrare care portretiza munca ingrozitor de grea a acestor oameni saraci, lucrarile lui Ilia Efimovici Repin continand adesea intelesuri adanci, psihologice ce exprima tensiunile din interiorul ordinii sociale existente in vremea sa.

Edecarii de pe Volga

 1. Crisa

  hmm, interesant …este vie imaginea 🙂 parcă te invită să pătrunzi și să savurezi o cafea ….frumos

  • Atmosfera unei cafenele pariziene a sfarsitului de secol 19. Nu m-as inghesui la o cafea, printre acele personaje. Prefer atmosfera acelui restaurant din pictura lui Charles Hoffbauer.

 2. Crisa

  mmm, nu ai gusturi rele , deloc…
  stralucire..sclipire…de efect :)….și trandafiri …

 3. Am dat de biografia lui Repin, dar nu știam nimic de licitație, mulțumesc.

 4. Dacă nu te-ar deranja, aș scrie și eu ceva despre Repin.

  • Te rog foarte mult sa o faci.Nimic nu este mai imbucurator decat atunci cand un subiect incita si ca urmare fiecare il poate dezvolta potrivit propriilor convingeri si opinii. Iti multumesc pentru asta.

   • Eu îți mulțumesc. Am cam ieșit din subiect, citisem acum vreo trei ani, dar voi căuta din nou și voi scrie. Sunt alte subiecte mai incitante, nu sunt deloc in pana de idei, dar …zic să încep de undeva.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: