Despre Kamasutra

Incurajat de succesul nebun si desigur binemeritat de care s-a bucurat al doilea articol despre India, am sa mai scriu totusi si ultima lui parte, adica Despre Kamasutra, despre care pomenisem mai in gluma mai in serios. Ce sa fac, traiesc dupa principii vechi, printre care se afla si aceea ca o promisiune facuta, trebuie onorata intotdeauna, fie ca vrei fie ca nu vrei.
Sa definim mai intai sutra ca fiind acel gen literar vechi, ce se regaseste in hinduism sau jainism si defineste intotdeauna un aforism sau o colectie de aforisme sub forma unui manual, un fel de manual condensat.
Carticica asta, Kamasutra, a fost scrisa cu aproape doua milenii si jumatate in urma, fiind o scriere a carui continut se refera la unul dintre cele patru mari obiective ale vietii umane, desigur in conceptia hindusa si anume Kama, celelalte trei find: Dharma (virtutea, viata morala), Artha (prosperitatea materiala) si Moksha (eliberarea).
In sens larg, Kama inseamna dorinta, pasiune, placere a simturilor, placerea estetica a vietii, afectiune, dragoste, cu sau fara conotatii sexuale. Deci Kamasutra este despre cum sa-ti traiesti frumos viata, prin simtire.
Ghidul contine 1250 versuri, distribute in 36 capitole si este organizat in sapte parti:

Dattaka (7 capitole despre prioritati in viata, acumularea de cunostinte),
Suvarnanabha (10 capitole despre stimularea dorintei si altele fierbinti),
Ghotakamukha (5 capitole despre obtinerea dragostei unei fete si unirea prin mariaj),
Gonardiya (2 capitole despre indatoririle si privilegiile sotiilor),
Gonikaputra 6 capitole despre tine in relatia cu sotiile altora),
Charayana (despre curtezani)
Kuchumara (doua capitole despre practici oculte legate de cum poti sa iti maresti sa spunem…puterea de seductie)

Vesticii au fost dintotdeauna pragmatici. Ei iau din orice numai esentialul, ce-i intereseaza mai mult sau lucrurile din care pot scoate profit fara jena. Asa se face ca lucrarea lui Vatsyayana, scrisa intr-o perioada cand populatia si nomada si vestica fugarea zimbrii prin padure cu prastia, dintr-un manual de conduita pentru o traire plenara si complexa a vietii, a fost transformata intr-un manual de sex, golit de substanta, dar mult mai plin de continut. Adica celor 65 de descrieri existente originalului i s-au mai adaugat cateva, pana la… 250. Recunosc interesante toate.
Sa ramanem insa cu ideea ca aceasta KamaSutra nu este un manual de practica tantrica ci se prezinta ca un ghid pentru o viata virtuoasa, plina de har, despre viata de familie, despre natura si filozofia dragostei si a elementelor care declanseaza dorinta si iubirea.

kama

minimalist art – Siret Roots

https://succesulpe.wordpress.com/2017/03/20/ceo-si-india/al doilea articol

Publicitate

  1. Perfect adevarat, nu este un manual de sex !! este asa cum ai descris tu o educatie… si cred ca ar fi mai folositor sa dam elevilor pe la 15-16 ani sa citesca o sinteza a ei decat multe alte materii aberante care nu le aduc nici un beneficiu in viata si dezvoltarea lor ulterioara!!
    La indieni aproape ca nu exista infertilitate si impotenta!!! se educa simturile in sens normal natural !! europa si america tind catre 40% infertilitate si impotenta!!😬🙈
    Si aceasta carte nu este promovata in sensul ei corect de adresabilitate!!
    Hai ca m-ai incitat dar, este real si interesant ceea ce ai „deschis” tu aici😁🤓

    • Cred un schimb de opinii serios pe un astfel de subiect nu era posibil decat intre cei care inteleg cu adevarat acest fenomen si ii inteleg nu numai latura fizica ci si pe cea spirituala.
      Lumea libera este asaltata de informatii adeseori contradictorii, dar prezentate drept adevaruri finale, ce nu pot da o directie clara de dezvoltare spirituala a tinerilor. Acestia se educa unii pe alti pe site-urile de socializare, ignorand paginile cu informatii complexe dar adevarate, pentru ca le iau mult timp pentru a le citi si nici macar nu au poze.
      Intr-o societate informationala in care pornografia se vinde mai bine decat studiile stiintifice, educatia se face la liber. De aici si consecintele sociale, personale sau de cuplu.
      Iti multumesc pentru comentariu si pentru opinia exprimata.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: