Robert Bateman

Naturalistul canadian Robert Bateman s-a nascut pe 24 Mai 1930 in Toronto, Ontario.
Ceea ce este interesant este ca Robert a fost mereu interesat de arta, dar niciodata nu a intentionat sa traiasca din ea. Inca din copilarie el a fost fascinat de lumea animalelor incepand cu cea a pasariler din jurul casei sale din Toronto carora le-a facut mici picturi chiar in mediul lor natural. Cu timpul a inceput sa faca picturi abstracte ale naturii iar pe la mijlocul anilor 1960, si-a schimbat din nou stilul orientandu-se spre pictura realista.
In 1954, a absolvit cu o diploma in geografie de la Colegiul Victoria in Universitatea din Toronto si ulterior la Ontario College of Education.
Incepând cu anul 1957, Robert Bateman a calatorit in jurul lumii timp de 14 luni, intr-un Land Rover cu prietenul sau Bristol Foster. Asa cum au facut drumul lor prin Africa, India, Asia de Sud-Est, si Australia. In tot timpul acestei calatorii, Bateman pictat si a schitat tot ceea ce a vazut.

„Pictura, pentru mine, nu a fost niciodata un hobby. Nu este relaxant – scriitori si sportivi ar putea spune la fel. De la doisprezece ani, am pictat mereu daca nu eram intrerupt. Este o munca, dar este ceea ce eu o fac… este o munca din iubire sa spunem…”

Stilul realist al lui Robert Bateman surprinde animalele salbatice in habitatul sau natural si incurajeaza privitorul sa observe indeaproape lumea lor.
Dincolo de pasiunea sa pentru pictura si profesia sa, el este recunoscut de Societatea Audubon ca fiind unul dintre „eroii de conservare“ ale secolului 20. El este un purtator de cuvant pentru multe probleme de mediu si de conservare, folosind arta sa pentru a castiga milioane de dolari pe care ii foloseste in aceasta nobila cauza.
El a fost distins cu treisprezece doctorate onorifice si trei scoli poarta numele lui.
Robert Bateman a fost subiectul multor filme si carti : The Art of Robert Bateman [1981], The World of Robert Bateman [1985], An Artist in Nature [1990], Natural Worlds [1996], Thinking Like a Mountain [2000], Birds [2002], New Works, [2010] si Life Sketches [2015]

Sa il lasam sa ne spuna singur cateva cuvinte despre munca lui:

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: