Barza neagra

Ciconia nigra sau Barza neagra este o pasare migratoare si un oaspete de vara in Europa, dar cand vine se pare ca este foarte harnica comparativ cu surata sa alba.
Chiar daca soseste mai tarziu decat barza alba, pleaca la fel de tarziu, adica nu dupa principiul ca “daca am intarziat la sosire nu pot sa fac asta si la plecare.”
Este o pasare de talie foarte mare, de culoare cum ii spune si numele avand partea inferioara de culoare alba. Are o lungimea de 95–100 cm , cu o anvergura a aripilor de aproape doi metri si cantareste circa 3 kg dupa dupa un zbor cu plecare din Africa si aterizare in Europa.
Aripile, gatul si coada sunt negre cu reflexe metalice aramii si verzui. Ciocul si picioarele sunt de un rosu inchis, colorit la care ajung abia la majorat, adica dupa patru ani. Pasarile tinere au coloritul diferit, deci nu le poti confunda.
Ciocul, gatul si picioarele sunt tot lungi si pentru ca nu are glas, clampaneste din cioc, emitand diverse semnale, suieraturi si fluieraturi. Este vizibila mult mai rar decat barza alba pentru ca traieste in padurile de rasinoase si foioase, aflate pe langa marginea apelor sau a zonelor mlastinoase, de unde se si hraneste cu broaste, moluste, lipitori, rame, soparle, serpi , tritoni si cu preponderenta pesti, preferand tiparii, localizand vizual prada, apoi inhatand-o cu o lovitura inainte a capului.
Cuibareste in arbori. Populaţia de berze negre din Romania fiind estimata la maximum 250 de perechi.
Cele mai mari efective apar in Polonia, Turcia si Belarus. Ierneaza in regiunile tropicale din Asia si Africa de Sud.
Barzele neagre sunt mai solitare decat alte berze. Sunt pasari monogame. Sunt agile, si pot zbura prin coronamentul padurii, unde isi fac si cuibul pe care il construieste in copaci inalti, cuib pe care il foloseste timp de mai multe sezoane. Cuibul nou este mic insa devine insa tot mai cuprinzator prin reamenajari anuale, ajungand la 1,20 m in diametru. Este format din crengi, consolidat cu pamant si manunchiuri de iarba si este captusit cu muschi, iarba sau paie.
Ponta incepe de obicei pe la mijlocul lui aprilie si dureaza pana la mijlocul lui mai. Depune un numar de 3-5 oua, la un interval de 2 zile.
Incubatia dureaza 30-38 de zile. Clocirea o face in majoritatea timpului femela, dar si masculul preia uneori sarcina aceasta lasand femela sa se mai si hraneasca, pentru ca dupa cum spuneam sunt pasari monogame.
Puii raman in cuib 62-71 de zile, dupa care devin independenti.
Aceasta nu este o specie amenintata, insa populatiile sunt in declin la nivel local din cauza vanatorii si a defrisarilor care au loc mai ales in Europa.
Puteti urmari live viata unei familii de berze negre, dand click pe banner-ul din partea dreapta jos a paginii.

barza neagra

Anunțuri

  1. Pingback: adal2com구로오피

  2. ane

    Pana si pasarile pot fi „elegante, distinse”. Admir!

  3. Prin zona mea nu am văzut berze negre și nici țipari nu mai găsesc. Ce ospăț făceam cu chișcari la tigaie, când eram tânăr și erau multe bălți în localitate! 🙂

Va multumesc pentru opinie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: