Traditii si incapacitatea de adaptare

Celor putini care se intreaba intreba despre motivul lipsei mele cu vreun text in aceste zile, le voi spune ca acesta nu a fost cel legat de sarbatorirea la marginea mesei si eventual sub aceasta ci doar de perplex.
Adica am facut greseala sa imi pun intrebarea ce au in comun iepurele cu cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii?
Ce contributie si-a adus iepurele la moartea pe cruce si invierea lui Iisus nu stim inca, insa „cercetatorii americani impreuna cu cei englezi” cat si istoricii lumii se apropie de momentul cand vor putea raspunde acestei intrebari care ma framanta.
Deocamdata am aflat ca iepurasul de Pasti este un simbol pagan provenit din traditia anglo-saxona unde zeita primaverii pe nume Eostre care reprezenta fertilitatea, era o femeie tanara, (oare cum altfel!) si care avea ca simboluri un iepure si un ou.
O alta legenda spune si mai clar ca iepurasul reprezenta animalul preferat al zeitei iubirii Aphrodita dar si al zeitei germanice Holda.
Nu ne mai intrebam de ce acest lucru pentru ca deja lucrurile sunt si asa prea complicate. Ne multumim doar sa stim ca inca se mai cerceteaza. Trebuie spus doar ca iepurele nu semnifica doar mesagerul zeilor, ci impreuna cu oul simboliza viata si fertilitatea. De unde si vorba aceea cu „precum iepurii”.
O alta varianta spune ca iepurasul de Pasti, este legat de o legenda teutonica, cea a lui Eoster, zeita luminii, a inceputului de zi si a primaverii. Care este legatura ce a existat intre ea si iepurasul se aflam citind textul de mai jos:
Legenda pe scurt, spune ca zeita a gasit o pasare ranita in timpul iernii. Aceasta pasare facea oua si le ascundea in cosuri. Dintr-un motiv ramas necunoscut, posibil invidie, Eoster a transformat pasarea intr-un iepure, care a continuat sa faca oua…
Ajungem in Bizant, unde iepurele era considerat ca simbol al lui Iisus. (uh!)
Poate nu am citit eu bine ?!
Ce sa ne miram ca pana in secolul al 19-lea, exista credinta ca ouale de Pasti erau aduse de catre vulpe, cocos, barza, cuc, sau cocosul salbatic sau de catre oricine vreti voi , mai putin de gaini.
Trebuie neaparat mentionat ca povestea iepurelui de Pasti este mentionata pentru prima oara in scrierile germane in secolul al 15-lea, in Heidelberg unde au fost facuti primii iepuri din aluat si zahar.
Pana se vor lamuri oamenii de stiinta, cei enumerati mai sus, unii dintre noi vom continua sa ne pastram traditiile primite de la stramosi nostri autohtoni.
Nu vom intreba care este semnificatia oualelor si nici a colorarii lor in rosu, galben, albastru, verde sau mov. Nici aici cunoscatorii nu se pot intelege. Vom pastra in suflet doar credinta ca o fiinta omeneasca cu suflet dumnezeesc s-a sacrificat pe el pentru altii, care l-au batjocurit si inca o mai fac.

 1. Cât timp vom păstra credinţa-n suflet, putem daruri simbolice celor mici sau celor mari. Fie că le spunem că-s de la iepuraş sau nu, fie că ne întrebăm de unde vine el sau nu.
  Mulţumesc pentru lămuriri, sunt pe cât de diferite, pe atât de interesante!
  Bine ai revenit!

  • Uneori este bine ca ne mai punem intrebari sau ca avem nevoie de lamuriri. Este o dovada catre noi insine ca nu ne lasam dusi de val. Ma bucur ca ai gasit interesant materialul si sper sa iti mentii opinia si pentru cele care vor veni. 🙂

 2. Credeam că iepurașul este o invenție… comercială. Greșeam. Mulțumesc pentru informații!
  Oricum, eu prefer tradițiile noastre, ale „pământului”, dacă pot spune astfel.

 3. Bine că ai revenit! 🙂
  Și eu credeam că e invenție comercială povestea cu iepurașul și oăle, mai ales că e și hilară asocierea. Foarte interesantă explicația și legenda. Mă bucur că ai postat și am învățat ceva nou.

  • Iti multumesc. Intotdeauna simt o mare bucurie cand aflu ca unele dintre postarile mele sunt apreciate. 🙂

   • Eu cred că toate postările tale sunt apreciate. Tot ce am citit la tine e de excepție. Dacă nu comentez întotdeauna este pentru că uneori e perfect finisat subiectul și nu am neapărat ce spune. 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: