Cum ne influenteaza hormonii

Nu stiu cum sunteti voi dar pe mine ma ingrozeste faptul sa stiu ca viata mea este influentata de niste chestii numite hormoni.
Stiu ca trebuie sa le multumesc pentru ca s-au ocupat de mine in mod onorabil pana acum si ii rog sa o mai faca si in continuare, insa gandul ca aceste patratele imi influenteaza chiar si comportamentul, asta deja este prea mult!
Citeam zilele trecute ca femeia este o victima a sistemului sau hormonal si trebuie sa ii scuzam orice toana datorata acelui celebru sindrom premenstrual.
OK sunt cu totul de acord mai ales ca nu numai ele au hormoni si sufera fluctuatii hormonale ci si noi barbatii suntem afectati in egala masura de aceste substante secretate de glandele endocrine. De exemplu barbatii au sindromul barbatului iritabil, adesea manifestat prin stari de anxietate, hipersensibilitate, chiar furie, care apar in urma fluctuatiilor hormonale.
Despre aceasta influenta pe care o au hormonii asupra psihicului nostru, a tuturor barbatilor si femeilor din lumea asta, despre cum ne fac ei sa fim veseli sau tristi sau despre cum sa avem sau nu chef sa facem dragoste, vreau sa va povestesc acum. Nu ca m-ar seca dar tot trebuia sa o fac intr-o buna zi.
Insa dintre cei peste 200 de hormoni localizati prin noi, am sa vorbesc numai despre cei dragi mie.
Desigur stim cu totii ca hormonii sunt o substanta care transmite informatii de la un organ la altul. Ei sunt secretati de glandele endocrine care stimuleaza si coordoneaza activitatea intregului nostru organism.
Fața de sistemul nervos unde informatiile se propaga sub forma de impusuri nervoase cu o viteza mare, cele transmise pe cale hormonala sunt mai lente, de la cateva secunde, pana la cateva zile, dar pana la urma isi ating tinta cel mai adesea la batranete.
Nu vreau sa vorbesc despre functia lor de baza de influenta asupra cresterii si dezvoltarii sau a metabolismul, ci despre influenta lor asupra starii noastre psihice.
Atunci cand hormonii sunt veseli si in armonie, totul merge perfect si nici nu ne dam seama de existenta lor. Abia tunci cand o iau razna, acestia provoaca un haos general atat fizic cat si emotional si suntem stresati, obositi, avem insomnii, se mai blocheaza ciclul menstrual la femei, iar la barbati apar tulburarile de dinamica sexuala, la naiba!
Estrogenul alintat ca si hormonul frumusetii, este responsabil de comportamentul senzual al femeii. Acest hormon secretat in cantitati echilibrate asigura un aspect feminin armonios, o stare fizica si psihica la cote normale.
Dar organismul femeii secreta si testosteron, cunoscut drept hormonul masculinitatii, care actioneaza in sens contrar, estrogenului fiind… moderatorul tuturor dorintelor.

Se stie ca stresului cotidian cat si altor factori li se datoreaza in buna parte dezechilibrul hormonal.
Asa ca deficitul prematur de estrogen la femei, determina menopauza precoce, conduce la incetarea ciclului menstrual si predispune la cresterea ponderala, a starii de nervozitate, cresterea apetitului si chiar a inclinatiei spre agresivitate si/sau depresie.
Barbatii secreta predominant testosteron si cantitati mai mici de estrogen. Cand testosteronul este produs in cantitati normale, este absolut perfect insa deficienta acestuia determina la barbati predispozitia spre obezitate, tulburarile de dinamica sexuala, inclinatia spre sedentarism si tendinta spre depresie.
Citim ca odata cu aparitia andropauzei, cand cantitatea acestui hormon scade, se deschide drumul bolilor cardiace si afectiunilor de memorie. Mai gad!
Cica dupa 40 de ani productia de testosteron descreste cu circa 3% in fiecare an, pana la sfarsitul vietii.
(continuarea in postul urmator)

hormoni

  1. Deci pe hormoni ăștia trebuie să dau vina, nu pe mintea care am crezut că mă lasă!

  2. Dar și ei pot fi influențați de activități și alimentație. Important e să te documentezi. Foarte interesant articol.

    • Ma bucur ca ai citit articolul si ca ai sesizat ca ceva lipseste. Asa este. Ce lipseste se afla in partea a doua a acestuia, care este deja scrisa si urmeaza sa o public in curand. 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: