Cum ne influenteaza hormonii (continuare)

Reducere treptata a cantitatilor hormonilor masculini poate provoca diverse schimbari. De regula in apropierea varstei de 50 de ani, barbatii pot incepe sa se simta plictisiti de cariera lor, de starea conjugala, manifestari cunoscute sub denumirea de criza varstei mijlocii. Cauza insatisfactiei si a depresiei lor poate fi insa de natura fizica, hormonala. Dar sunt si hormoni buni.

Gonadotropina relaxeaza atat corpul, cat si mintea, stimuland un somn bun si usurand starile de anxietate. Acesta este secretat de prostata la barbati, iar manifestarile la nivel psihic sunt manifestate prin reducerea comportamentul agresiv, de exemplu.

Apoi Oxitocina, hormonul iubirii dragul de el, suprima efectul hormonilor stresului: cortizolul si adrenalina, prin inducerea unei stari de relaxare, fericire, iubire si incredere. Fiind un hormon atat de minunat, specialistii l-au studiat pe indelete in cazul barbatilor. Domnii il produc in principal in timpul orgasmului, si este inhibat doar de testosteron. De aceea domnii sunt atat de dragastosi dupa un orgasm continuand sa isi imbratiseze partenera, cat inca este un nivel bun de oxitocina. Asa ca nu uitati: o imbratisare a barbatului de numai 20 de secunde ii stimuleaza secretia hormonului iubirii!!

Prolactina, zis si hormonul maternitatii si al paternitatii i se atribuie rolul de a sprijini functionarea sistemului reproducator si ajuta glandele suprarenale in eliberarea substantelor prin care combat stresul, oboseala si infectiile. Secretia prolactinei are loc la barbati mai ales dupa un orgasm si se reflecta in dorinta barbatului de a-si proteja si rasfata partenera.

Cortizolul este secretat in concentratii mai mari dimineata, cand suntem foarte activi sau in conditii de stres in drumul spre servici, apoi scade spre pranz ca apoi sa se reduca la minimum noaptea cand se elibereaza melatonina, care regleaza ritmul veghe-somn care asigura un somn odihnitor, care ajuta la refacerea organismului.

Se pare ca noi putem influenta desigur indirect productia de hormoni adoptand anumite atitudini. Si acum sa nu credeti ca putem face asta singuri, nu.
Impotriva stresul-ui, este important sa invatam sa ne relaxam. 15 minute de relaxarea juta sa ne reechilibram cortizolul. Nivelul de cortizol de exemplu scade cu 30% in timpul vizionarii unui film amuzant.
Rasul stimuleaza secretia de endorfine, care ne dau starea de bine.
Cateva minute de masaj ajuta la cresterea serotoninei si dopaminei, care controleaza starile psihice.
Alimentatia echilibrata si activitatea fizica, nu trebuie sa lipseasca din stilul de viata deoarece datorita acestora se elibereaza hormoni benefici – endorfina, dopamina si serotonina care ne fac sa fim fericiti, ne feresc de  anxietate,  stres sau depresie.
De mare ajutor este somnul odihnitor, deoarece oboseala cronica are un efect pronuntat asupra dereglarii hormonale.

  1. Uau!, da’ multe feluri de hormoni avem. Bine că nu-i nevoie să le ținem evidența, știe subconștientul când să-i elibereze. Dacă-i dăm o mână de ajutor.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: