Virusul a fost oprit

Dupa seria de atacuri informatice de vineri, care au afectat mari comapanii din peste 150 de tari printre care si Romania, virusul informatic care blocheaza computerele si solicita plata unei sume pentru deblocare, virusul WannaCry a fost blocat din greseala de catre un tanar de 22 de ani pasionat de informatica insa fara studii universitare de specialitate.
Hackerii care au lansasat virusul in luna aprilie, descoperisera o bresa de securitate in sistemele operare Windows, mentionata in documentele NSA.
Trebuie spus ca Microsoft publicase inca din luna martie 2017 o actualizare pentru rezolvarea vulnerabilitatii, pe care fiecare computer trebuia sa si-o incarce prin sistemul de update automat. Este vorba despre patch-ul ce poarta numele de MS17-010, un update de care utilizatorii de Windows xp nu mai pot beneficia, deoarece acest sistem de operare nu are suport celor de la Microsoft.
Ei bine, creatorii virusului au exploatat aceasta bresa de securitate pe care acest ransomware a folosit-o pentru raspandire.
Cunoscut in lumea Internetului sub pseudonimul de Marware Tech, Marcus Hutchins, ar fi oprit virusul in mod accidental, dupa ce a descoperit ca WannaCry apela o adresa web care nu era inregistrata. El a cumparat domeniul de internet cu suma de doar 10,69 dolari pentru a urmari modul in care se raspandeste virusul. Se pare ca cel care construise ransomware-ul integrase in mod special o linie de cod pentru o astfel de situatie si oprea automat raspandirea virusului in cazul in care cineva ar fi incercat sa afle modul lui de propagare. Sa fie asa?

  1. Atât de simplu să fi fost, oare? Nu mă pricep dar parcă prea accesibil pare să fie adevărat.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: