Eclipsa totala de Soare, ploaie de stele si Supernove.

Observarea spectacolului nocturn de la jumatatea lunii august, mai precis din zilele de 11 pana pe 13, 14 si cu precadere din acest an, nu a avut un atat de rasunator succes cum imi doream, cerul fiind acoperit in marea lui majoritate a timpului cu nori iar ploaia de stele, una dintre cele mai spectaculoase din ultimii ani, a fost ratata, asa ca astept viitorul mare eveniment asemanator, care va avea loc peste alti 96 de ani.
Dar nu am renuntat definitiv si pana pe 24 august, ziua cand Pamantul paraseste traiectoria cometei Swift-Tuttle, poate voi mai zari ceva din „resturile” pe care aceasta cometa le arunca in spatiu si care se transforma in fiecare an in stelele cazatoare, Perseidele, un frumos gunoi de stele.

Ce va pot spune este ca m-am bucurat in compensatie de un alt spectacol, cel al Planetei Venus aflata in conjunctie cu Luna, cele doua obiecte ceresti aflandu-se unul langa celalalt, ca sa spun asa. Dar nu numai atat.
august sky
Cum ochiului atent nu ii poate scapa ceva, sigur ati vazut pe cerul noptii o stea galbena.
Pentru a nu fi confundata cu planeta Marte, care desigur nu sclipeste, Betelgeuse, pentru ca despre ea voi vorbi, este una dintre cele mai luminoase stele de pe cer, aflata in constelatia Orion. (Vanatorul)

betelgeuse

Legenda spune ca la fel ca oricare alt zeu, Orion, se indragosteste si el, insa de Artemis, fiica lui Zeus și al muritoarei Leto, dar si sora geamana a lui Apollo. Asa ca frate-su asta a devenit furios si gelos mai ales si a inselat-o pe Diana sa il strapunga cu o sageata.
Cand a vazut ce facuse, zeita indurerata a plasat zeul mort printre stele si la transformat in constelatia Orion.
In ce il priveste pe Orion, se mai spune ca insasi Zeus se temea ca acesta le va urmari pe nimfele sale preferate, cunoscute sub numele de Pleiade. Asa ca pentru a le proteja, Zeus le-a adus in cer si le-a transformat in stele, pentru a nu mai putea fi gasite de zeul vanator. Si legenda continua…

pleiadele

Dar sa revenim cu picioarele pe pamant. Ce atrage la aceasta stea, Betelgeuse, a carei marime este de peste 1400 de ori mai mare ca cea a Soarelui nostru, este CULOAREA.
Batranica asta cu varsta de 10 miliarde de ani se pare ca ar fi „inghitit” candva o stea si nu o poate digera, asa ca sfarsitul ei este aproape iar supernova in care se va transforma va genera o explozie va fi vizibila pe Terra in plina zi. La acest eveniment trebuie sa participam cu totii si se poate petrece in oricare zi din viitorii 10 mii de ani. Va anunt eu la momenul potrivit.
Misterioasa stea mai are si un alt secret. Se roteste in jurul axei proprii de 150 de ori mai mult decat ar trebui dupa calculele specialistilor, nu ale mele, cand de fapt, avand o masa mai mare, ar trebui ca viteza sa-i scada, nu? Asta dupa parerea mea! Asa ca sa o lasam gigantica rosie sa bolboroseasca acolo in legea ei pana da in foc si sa revenim la steaua noastra,
Soarele.
Maine eclipsa totala de Soare, bezna, dezastru in America. Soarele va disparea total de pe cerul Americii, mai precis intunericul va traversa America de pe coasta Pacificului pana la cea a Atlanticului, mai precis de la Oregon pana in South Carolina.

eclipse

Maine Ziua Eclipsei. And don`t forget: Get your eclipse glasses here!


Un comentariu

  1. Ar trebui să te invit la Meșendorf! Acolo se văd ca în palmă, chiar deasupra căsuței! Eu am urmărit spectacolul de pe 9 august, când devine vizibil în zona mea. 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: