Ghid de afaceri – Carte de capatai

Conceptul de dezvoltare personală este înteles adesea diferit, după cum reprezentă idealul fiecăruia, reprezentând fie atingerea succesului în viaţă, carieră, relaţii sau autocunoaștere, fie ieșirea din zona de confort şi intrarea în zona de acţiune,  gestionarea stresului sau poate, spiritualitate să zicem…
In cele ce urmează şi pentru cei care nu au dat cu back paginii, nu voi aborda niciunul dintre aspectele enumerate mai sus ci unul nou, pe care nu îl veti mai găsi pe nicăieri scris:  drumul spre putere.

1. Aduci acasă o bucată de lemn gasită pe drum, prin pădure, pe care o ciopleşti cu briceagul, faci cinci linguri, le vinzi şi iţi cumperi un PET cu bere pe care îl bei singur.
2. Mai ai trei găini prin bătătura, le strângi oualele cinci zile la rând, le duci la piaţă şi cumperi o pâine şi o sticlă cu bere pe care o bei de unul singur.
3. Moare tac-tu.  Ii vinzi căruţa pe care o avea şi cu care te-a crescut, muncind cu ea până o răposat şi iţi cumperi zece kile cu vin, cu care sărbătoresti unul dintre evenimente cu rudele.
4. Vinzi pământul de la străbunică-ta, a cărui bărbat a murit în război pentru bucata aia de pământ primit pentru jertfa adusă, şi iţi cumperi o maşina la a cine ştie câta mână, zece kile de vin şi unu` de ţuica, cu care sărbătoreşti momentul cu prietenii.
5. Vinzi şi casa şi pădurea rămasă de la ma-ta şi tac-tu, te muţi într-o garsonieră la oraş,  iţi cumperi o maşina la mana a doua, zece kile de vin şi sărbatoreşti momentul cu noii prieteni, care nici ei nu au serviciu, dar de la care inveţi cum e cu înmatricularea maşinii în Bulgaria şi treaba cu capacu`.
6. Mergi în piaţă, cumperi produsele ţăranilor care nu au timp să stea la tarabă cu marfa, că li se strică legumele pe câmp, le vinzi la preţul plătit de tine la care adaugi capacu`,  pui nişte bani deoparte pentru a doua zi, dar iţi cumperi neaparat o kilă de vin cu care sărbătoreşti prima zi de afaceri,  împreună cu prietenii.
7. Iţi deschizi o casă de amanet, cumperi de la amarâţi verighete de aur şi electronice,  tragi capacu` apoi te rogi la Cel de sus să nu mai vină respectivii să işi răscumpere obiectele,  iar cu banii de pe obiectele valorificate,  îţi cumperi o maşina în leasing, un lanţ de aur la gât şi o sticla cu whiskey, al cărui conţinut nu  îl bei singur şi nici cu prietenii, că e prea scump.
8. Angajezi la prăvălie doi fraieri cu salariul sub minimum pe economie, îti tragi câte un tatuaj pe braţele muncite… la sala,  pe care tocmai ai început să o frecventezi, iar seara bei singur din sticla aceea cu whiskey.
9. Vinzi casa de amanet unui proaspăt fost pieţar, vinzi şi masina, iar cu banii căstigaţi din afacere iţi cumperi un BMW M760Li xDrive, cu care te duci seară de seară în club, unde impreună cu noii prieteni, bei de fiecare dată cate o sticlă cu whisky şi cu care pui de o afacere în domeniul electricitătii, adică cumperi energie electrică de la producător, o treci prin calculatorul tău revizuind preţul adaugând capacu` şi o vinzi la abonatii casnici.
10. Cunoşti o lume nouă călătorind pe holurile Administratiei. Iţi faci o mulţime de noi prieteni printre funcţionarii de stat cu care desigur imparţi de fiecare dată cate o sticlă de whiskey, cât şi… capacu`.
11. Păstrezi firma de furnizare curent, intri într-un partid ca membru marcant,  prin suma cu multe zerouri cu care ai “cotizat”ca bilet de intrare şi te orientezi repede cum să ajungi în posturi cheie, folosindu-te de noii prieteni care desigur, au fiecare prietenii şi relaţiile lor.
12. Vinzi firma de furnizare şi iţi tragi post de televiziune unde promovezi  acolo interese personale, de grup şi de partid, atragând de partea ta prostimea, care sta gura casca cu ochii in ecrane toata ziua şi se hraneste cu miciunile tale, în timp ce tu încasezi la greu bani pe minutul de reclamă şi iţi bei în linistea serii paharul de whiskey cu gheaţă pe terasa  noii tale case aflată în mijlocul naturii.
13. Te faci cunoscut ca om de afaceri şi investitor strategic în industria uşoara, cumpărandu-ţi o secţie de confecţii lenjerie pentru barbaţi pe care o treci pe numele lu` sor-ta.
14. Prietenii din organizaţia de partid locală, te propun deputat şi iţi susţii campania electorală cum ştii tu mai  bine, adică cu adevaruri  după metoda străveche cu “deşteptul promite şi prostul trage nădejde”.
15. Propui şi sustii proiecte de legi după cum iţi sunt în  interesul tău sau ale altora, îţi vinzi BMW-ul mai pui nişte bani ascunşi la ciorap şi iţi tragi un Maybach, iar seara iţi bei liniştit paharul de whiskey cu gheaţă gândindu-te la încalzirea globală…
16. Devii un cunoscut activist în problemele ecologiste şi eşti trimis la Brusel ca reprezentantul ţării tale în CE pe probleme de mediu, iar crepusculul serii te găseşte scufundat în fotoliul confortabil de pe terasa casei în mana cu un pahar cu whiskey meditând la importanţa relaţiilor de prietenie, a wiskey-ului şi la… cinci linguri de lemn.

Publicitate

Un comentariu

  1. Da’ nici invers nu-i prea indicat: să cumperi zece kile de vin și să-l vinzi la pahar, în speranța înavuțirii. Vine fiscul peste tine, sau vecinul însetat și fără bani, însă cu o rangă în dotare. Oricum, tot rău iese.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: