Dureri la nivelul coccisului

Despre aceasta afectiune spunem ca nu ne pasa pana la momentul in care apar primele dureri.
Acestea incep prin a se manifesta cu predilectie la nivelul vertebrelor lombare cu maxima iradiere spre coccis, apoi cu o usoara tendinta de ascensiune pana la nivelul cotului, pentru ca spre final sa se localizeze la nivelul capului insotite de puternice zvacnituri in tample.
Ce stim pana acum este ca viteza de transmitere a impulsului nervos catre creier este de 76m/s insa si ca aceasta depinde de la om la om, dat fiind dat faptul ca tot mai mult sunt depistate situatii la unele dintre persoanele consultate, durerea pare a nu ajunge niciodata la creier ca sa poata fi procesata si in acest caz vorbim de situatii paradoxale, cand dupa o investigatie de rutina, descoperim ca lipseste segmentul de baza, cel de analiza.
Sa luam spre exemplu in considerare cazul unui lucrator forestier:
El stie de la tac-su, fost ţapinar, ca un brad ajunge la maturitate in 60-80 de ani. Taierea lui dureaza maxim 2 minute in care acesta avand o pozitie de aplecat spre in fata si avand o drujba grea in mana, cu care executa o miscare de apasare care solicita incheieturile dar mai ales coloana in zona despre care discutam. Cu aceasta durere, el continua sa taie arbore dupa arbore cate hectar de conifere pe zi la care fraierii au plantat initial 8000 de puieti pentru a ramane in final cu 600 exemplare care obligatoriu trebuiesc taiate, chiar daca:

– Acest hectar de conifere „absoarbe” anual 50 tone de BIOXID DE CARBON.
– Tot acest hectar de conifere „elibereaza” tot anual 30 tone de OXIGEN.
– Un singur fag de 25 de metri produce oxigenul necesar unei persoane pentru trei zile.
– Vegetatia globului furniza pana acum, peste 23 miliarde de tone de OXIGEN.
– Un simplu metru patrat de muschi din padure, retine 5 litri de apa!
– Un hectar de padure consumă cam 3-4 tone de apa pe an, alimentand astfel debitul izvoarelor.
– Padurile de foioase retin in coronament o cantitate de apă egala cu 15-20 % din precipitațiile anuale, iar cele de rasinoase 25-30 % din apa.
– Radacinile arborilor afaneaza solul si retin o cantitate insemnata de apa in sol, reducand riscul de producere a inundatiilor si al alunecarilor de teren.
– Existenta padurilor, influenteaza direct clima, temperatura fiind mai temperata, atat vara cat si iarna datorita efectului de evaporare.
– Existenta padurilor are efect direct asupra asupra vitezei vantului. Experimental s-a vazut ca daca avem o padure cu lungimea de 200 de metri, viteza vantului se reduce la jumatate la 100 m si atinge la iesire doar 2% din viteza initiala.
– Un hectar de conifere retine anual 40 de tone de praf, iar un hectar de foioase 100 de tone, pe langa alte gaze poluante (oxizi de sulf, oxizi de azot, compuşi ai plumbului) provenite din transporturi sau industrie (…)
– 1000 km parcursi de un singur automobil, consuma necesarul de oxigen al unui om pentru un an de zile.

Am ingropat acest mesaj in aceasta capsula a timpului pentru tine prietene hastag, pentru ca sa il citesti peste timp, cand ti se vor fi urcat durerile de la nivelul coccisului spre coate si asa mai departe.

Publicitate

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: