Legendarul French chef Joël Robuchon si stelele Michelin

Nascut la 7 aprilie 1945, in Poitiers Franta, Joël Robuchon a facut studii la seminar dorind sa ajunga preot, insa orele petrecute printre calugaritele de la bucatarie il vor convinge ca are o alta chemare si o va urma.
Si-a făcut ucenicia de patiser in Relais din Poitiers, Chasseneuil-du-Poitou, pe langa chef Robert Auton, apoi a descoperit si a imbunatatit tehnica„nouvelle cuisine” impreuna cu Jean Delaveyne.
Cariera sa a fost uimitoare: la varsta de 28 de ani a devenit chef al hotelului Concorde Lafayette, iar doi ani mai tarziu a fost numit „cel mai bun lucrator” din Franta.
Robuchon a deschis primul sau restaurant, Jamin, la Paris, in 1981. In primii trei ani, restaurantul a primit trei stele Michelin, cea mai inalta onoare a ghidului francez de restaurante. In 1994, Robuchon a deschis primul restaurant care ii poartă numele: restaurantul Joël Robuchon, desigur tot in Paris.
Asteptarea pentru o rezervare era de doua luni, chiar daca pretul fara vin a fost de 200 de dolari.
Incepand de aici din la acest mic si clasic restaurant clasic, a inceput sa se zguduie scena culinara. Cu ce fel de mancare o sa intrebati… cu piureul de cartofi !!!
Joël Robuchon avea sa spuna mai tarziu in timpul unei demonstratii : „Acesti cartofi piure, este adevarat, mi-au adus reputatia. Datorez totul acestor cartofi piure„.
Cu adevarat Pommes purée-ul sau bogat in special in unt, a devenit felul de mancare cel mai solicitat.
Trufele si caviarul se numărau insa printre preferatele sale – mancarurile lui erau adesea descrise ca simple pentru ca el a promovat folosirea a numai trei sau patru ingrediente. Scopul lui a fost intotdeauna sa arate, nu sa mascheze aromele.
El va continua sa isi extinda brandul la nivel mondial cu restaurantele „L’Atelier de Joël Robuchon” pe trei continente.
Restaurantele sale au fost apreciate pentru semnatura lui Robuchon de „bucatarie moderna„, care a evidentiat ingredientele individuale.
In prezent exista 26 de restaurante Robuchon, dintre care 11 restaurante “L’Atelier de Joël Robuchon”.
Cu modelul sau de afaceri „atelier”, acele mici restaurante intime, unde oaspetii se aseza la o tejghea care inconjoara bucataria, a inceput o revolutie. Nu exista rezervari si mulți nu au aveau mese.
Scopul acestora, dupa cum a spus Robuchon, a fost sa faca doritorii să se simta confortabil, sa interactioneze cu bucatarul si, mai presus de toate, sa se concentreze pe mancare.
Ideea ca un restaurant ar putea fi un loc cald, un loc casual, mai degraba decat un templu intepenit pentru mancare incomoda, prinde radacini. A fost, in parte, o respingere a „nouvelle cuisine” , o miscare care a facut bucatarii francezi notorii pentru farfuriile mici, prezentate cu exactitate, insa de multe ori nesatisfacatoare.
A fost partial si o mustrare fata de regimul stelelor Michelin, care acorda puncte nu doar pentru tehnica, culinara ci si pentru ambianta si servicii.
Dar Michelin si aproape toti ceilalti, l-au apreciat. Si datorita acestor „Atelier” din întreaga lume, Robuchon a atins un total de 32 de stele Michelin in 2016, inclusiv pentru cinci restaurante de trei stele.
La varsta de 51 de ani insa s-a oprit. Atunci a spus: „Trebuie sa stii cand e timpul sa renunti„,„Un bucatar mare trebuie sa fie in forma excelenta. Gatitul este dur. E ca si cum ar fi un atlet care trebuie sa ramana intr-o forma foarte potrivita.”
El se va mai consulta cu alti bucatari, va mai lucra pe o linie de pregatire a hranei si va supraveghea restaurante din intreaga lume, dar a declarat ca a terminat cu statul in fata masinii de gatit .
Si atunci cand cariera sa era in plin avant, a iesit la pensie pentru a crea acele „Atelier” – unul deschis la Paris si altul in Tokyo. De acolo, le-a adus in orase din toata Asia, Europa si Statele Unite, iar stelele Michelin au continuat sa vina.
Acum doua zile in urma, la varsta de 71 de ani, lumea a primit vestea incetarii sale din viata.

Bucatari, restauratori și scriitori de alimente din intreaga lume i-au adus un omagiu lui Robuchon. Insusi Gordon Ramsay, cel care si-a inceput cariera profesionala sub conducerea acestuia, la Jamin.
Robuchon, este considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai planetei alaturi de Paul Bocuse, a fost numit chiar „bucătarul secolului” de catre ghidul Gault et Millau. Joël Robuchon a fost distins cu cele mai importante premii din istoria artei culinare, alaturi de cei mai mari specialisti din acest domeniu precum Alain Ducasse, Marc Veyrat si Eugénie Brazier,

Pentru al descrie pe Joel Robuchon ca bucătar este un fel cum a numi pe Pablo Picasso pictor, pe Luciano Pavarotti un tenor sau Frederic Chopin un pianist„, scria Patricia Wells in „L’Atelier de Joel Robuchon” o carte despre bucatarie si bucatari.
Alain Ducasse, care a fost adesea vazut de unii ca un rival al lui Robuchon, a declarat ca: „Bucataria franceza datoreaza un omagiu unui barbat care de mai bine de 40 de ani a facut să straluceasca intreaga lume.”

Imagini din L’Atelier de Joel Robuchon din Hong Kong

.


***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: