Cuvantul, Tonul si Muzica

Initial am vrut sa prefatez articolul, cu un citat din Evanghelia dupa Ioan : Ioan 1:1-3,10: „La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu (…)” dar se pare ca lipsa mea de intelegere mai profunda a sfintelor scripturi, ar fi putut sa ma conduca catre idei gresite lucru de care mi-am dat seama mai tarziu, citind si intelegand ca Sfantul Evanghelist Ioan L-a denumit pe insasi Iisus ca fiind Cuvântul. Cuvantul pe care Dumnezeu l-a trimis printre oameni spre a le explica menirea.
Asa ca rationamentul a cazut dar nu si ideea.
Stim cu totii ca cuvantul reprezinta elementul de baza al comunicarii, avand continut si forma. Lasand la o parte pe cele doua, o sa ma refer la exprimarea orala a cuvintelor, care se face desigur prin sunete.
Dupa felul in care le pronuntam si aici ma refer la folosirea unor tonaliti diferite, intelesul fiecarei propozitii sau chiar al numai unui singur cuvant, poate fi schimbat,uneori in mod radical.
Imi amintesc un de sketch, in care un actor roman celebru, doar prin modificarea modului de pronuntare unui nume oarecare, ii putea da conotatii diferite in functie de „semnele de punctuatie” pe care le „punea” dupa.
Asadar in exprimarea verbala cuvintele transmit continutul insa ca si in muzica, tonul dezvaluie semnificatiile.
De ce am facut un atat de lung preambul? Pentru a va pregati pentru ceea ce va sa urmeze intr-un articol viitor.
Deocamdata va invit sa ascultati duo-ul CARisMA, in care bulgaroaica Magdalena Kaltcheva si italianul Carlo Corrieri, interpreteaza la chitara clasica doua dintre melodiile lor.
Ceea ce ii diferentiaza de restul interpretilor este ca acestia si-au acordat chitarele usor diferit fata de restul lumii. Dar despre asta si inca altele, in materialul viitor.

  1. Într-adevăr, acordajul acesta dă o cu totul altă „culoare” muzicii. Am ascultat chiar în comparativ, între acordarea „standard” și aceasta mai multe piese clasice, iar diferențele sunt uimitoare.

    Mulțumesc!

    • Am prefatat cu acest articol si secventele muzicale prezentate, viitorul articol. Eu iti multumesc pentru interesul pe care il ai pentru materialele scrise aici. Sper sa nu dezamagesc prea mult nici pe viitor.

  2. Pingback: Secrete din spatele numarului magic 432 | Calea spre succes

  3. Cred că nu despre dezamăgire este vorba aici, ci despre frumusețe. A muzicii, a florilor, a…

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: