Proteine si aminoacizi

Inainte de a ne aseza la masa pentru a manca ceva, sa ne amintim mecanismul extraordinar prin care alimentele pe care le vom manca, odata ce vor ajunge in organismul nostru, vor reusi sa il faca pe acesta sa se hraneasca, sa il dezvolte, sa il repare sau alteori sa ii perturbe grav functionarea.
In medie hrana pe care o consumam este constituita in proportie de 96% din substante organice si apa, restul fiind substante minerale.
Substantele organice, sunt provenite din alimentele fie de origine vegetala fie din alimente de origine animala.
Intr-o alimentatie corecta, produsele vegetale continand proteine, lipide si glucide, ar trebui fie in proportie de aproximativ 65%. Astazi insa ne vom ocupa doar de proteine.

Proteinele sunt substante organice macromoleculare formate din lanturi de aminoacizi si sunt prezente in celulele tuturor organismelor vii in proportie de peste 50% din greutatea lor, socotita fara apa.
Proteinele reprezinta caramizile necesare pentru constituirea tesuturilor noastre (intestine, par, muschi, sange, organe interne etc), cat si a hormonilor, enzimelor sau anticorpilor.
Proteinele pot servi, de asemenea, ca sursa de energie atunci cand glucidele sunt insuficiente. Prin degradarea unui gram de proteine, organismul isi obtine 3,83 kilocalorii. Nu este insa de dorit ca vreodata sa se ajunga aici pentru ca asta inseamna infometare, mai mult sau mai putin voita, acest proces afectand rinichii si determinand pierderea calciului din organism.
Cand vorbim despre proteine ne gandim desigur la carne. Nimic mai adevarat insa lucrurile sunt usor mai complicate. Proteinele sunt alcatuite din combinatia precisa a mai multor tipuri de aminoacizi.
Dar ce sunt aminoacizii? Asa cum se vede sunt elementele din care sunt construite proteinele.
Organismul uman este atat de destept incat pe de o parte metabolizeaza proteinele pentru a produce aminoacizi si pe de alta parte utilizeaza aminoacizi pentru a produce proteine.
Pentru producerea celor 23 de aminoacizi care formeaza proteinele umane, de 13 aminoacizi se ocupa organismul, insa restul, asa numitii aminoacizi esentiali, trebuie adusi din afara, printr-o dieta corespunzatoare.
Procesul are loc in felul urmator:
Atunci cand mancam alimente bogate in proteine, organismul uman le metabolizeaza in aminoacizi individuali care sunt utilizati apoi pentru a crea alte proteine.
Digestia este procesul de descompunere a acestor molecule strans legate, in nutrienti individuali, ce sunt absorbiti de organism si utilizati la sustinerea functiilor sale.
Digestia are loc in tractul gastrointestinal, lung de aproape 900 centimetri si unde nutrientii sunt absorbiti selectiv prin peretii celulelor care il captusesc.
Odata trecuti prin bariera intestinala, acesti nutrienti intra in fluxul sangvin si circula catre toate tesuturile pentru a mentine functia organelor.
Insa corpul nostru are nevoie de mii de proteine complexe pentru a functiona normal. Proteinele complexe apar printr-o combinare intr-o structura precisa a acestor aminoacizi. Asa este cazul insulinei.

insulina

Aminoacizii au cateva functii de baza: formeaza mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism, contribuie la dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor, ajuta circulatia sanguina, produc enzime, sintetizeaza hormoni pentru reproducere si contribuie la furnizarea energiei.
Asa cum am amintit, exista doua tipuri de aminoacizi: esentiali si neesentiali.
Aminoacizii esentiali nu sunt produsi de organism. Sunt esentiali pentru ca este necesar sa ii introducem obligatoriu in dieta noastra zilnica.
Aminoacizii neesentiali sunt aminoacizi care pot fi produsi de catre organism, este drept ca numai prin aportul de aminoacizi esentiali, proveniti din hrana.
Exista sute de aminoacizi cunoscuti in acest moment, dar numai 20 de aminoacizi de baza, care se afla in codul genetic standard, adica care intra in structura organismelor vii si care pot crea proteina umana. Acesti 20 de aminoacizi de baza sunt responsabili pentru crearea a peste 50.000 de proteine si peste 15.000 de enzime !!!
Este vital pentru sanatate sa asiguri organismului tau suficienti aminoacizi esentiali pentru ca acesta sa ii poate produce pe cei neesentiali, stiind acum ca in lipsa lor nu ar putea avea loc procesul de producere a proteinelor care formeaza, intretin si repara fiecare tesut din organism.
Ce este comun acestor aminoacizi este compunerea lor, avand structura chimica formata din grupe carboxil (-COOH) si grupe amino (NH-2).

Sau daca doriti o imagine mai “plastica”, cam asa arata trei dintre ei:

aminoacizi 2

Ceea ce ii diferentiaza este ceea ce se numeste natura grupei sau R, care ii da caracterul bazic, acid, hidrofob sau hidrofil, insa atat pentru astazi.

Intr-un viitor material vom continua cu este bine si ce nu este bine in ce alimentatia noastra, avand la baza rezultatele cercetarilor complexe, caruia biochimistul american Colin Campbell le-a dedicat peste 20 de ani din viata, iar rezultatele acestor cercetari sunt concretizate in cuprinsul cartii sale “Studiul China”.

Un comentariu

  1. Pingback: Ce sa da si ce sa nu | Calea spre succes

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: