Organe de bun simt – Limba

Sunt mai multe feluri de limba: limba-boului, limba-cucului, limba-sarpelui, limba-caprei, limba-cainelui, limba-pasarii, limba-vacii, limba-vecinei, limba-soacrei despre care nu mai e cazul sa vorbin, limba de vita cu masline, dar si limba romanului, care este subiectul pe care il tratam astazi.
Limba mai pe latineste lingua si ceea ce grecii numeau glossa, este acel organ musculos, acoperit de mucoasa, foarte mobil insa, care are o mare sensibilitate tactila, aflat in cavitatea bucala a animalelor, la unii oameni avand un rol important in olfactie dar si in fonatie, iar la altii si in fundatie.
In fine, la majoritatea oamenilor spuneam ca limba are un rol important in vorbire adica in formarea sunetelor articulate.
Interesant este faptul ca limba joaca un rol important ca organ gustativ pentru gustului dulce, acru si sarat pe suprafata limbii, exceptie facand gustul amar, care este mai bine reprezentat la baza limbii, poate ca de asta unii simt viata asa de dulce.
Spuneam ca limba are ca unul din sensuri, acela de sistem de comunicare, creat din sunete articulate, prin care oamenii isi exprima gandurile, sentimentele, dorintele si nevoile, fiecare folosindu-si-o intr-o maniera proprie, motiv pentru care despre limba au aparut multe vorbe:

ca si-a inghitit limba = adica s-a abtinut in a spune ceva nepotrivit;
ca a alergat cu limba scoasa = a cauta cu orice pret sa obtina sau sa gaseasca ceva;
ca i-a iesit limba de-un cot = si-a pierdut respiratia;
ca ar avea limba aurita = a avea darul de a vorbi frumos;
ca ar fi cu limba fagure de miere = adica vorbeste frumos;
cum ca ar avea limba lunga = a vorbi mult;
ca ar avea limba ascutita = adica ar fi rautacios in tot ce spune;
ca ar avea mancarime la limba = nu poate pastra o taina;
ar fi slobod la limba = ca spune si ce nu trebuie;
ca ar intepa cu limba = adica ar fi ironic;
ca ar trage de limba = adica descoase pe cineva;
cum ca ar fi cu doua limbi = adica ar fi prefacut;
a-si musca limba = a regreta ca a vorbit ceea ce nu trebuia;
a-i sta pe limba = a nu-si putea aminti ceva pe loc;
a fi in limba dupa cineva=nu mai trebuie explicat.

Dictionarele de limba romana dau si o definitie speciala acestui cuvant, explicand actiunea ei complexa: a lingusi.
Fie ca este verb la conjugarea a IV-a, tranzitiv si reflexiv fie la indicativ prezent, acesta inseamna cam acelasi lucru:
-a cauta sa castige bunavointa, favoarea cuiva satisfacandu-i vanitatea, a se pune bine cu cineva prin atitudini si vorbe magulitoare la adresa lui, prin laude exagerate si ipocrite; a flata, a maguli, a peria. sursa: DEX ’09 (2009)
-a flata, a maguli, a sutili, a miglisi, a linge, a peria, a pomada, a se milcosi, a se gudura. sursa: Sinonime 82 (1982)
-a da din coada, a face frumos, a face sluj, a gadila in mod placut auzul (cuiva), a linge in cur, a peria, a pupa in cur (pe cineva), a trage limbi, a umbla in patru labe in fata cuiva. sursa: Argou (2007) Sa ne oprim insa aici!

Istoria spune ca romanii sunt un popor european din familia popoarelor indo-europene, vorbitor al limbii romane, o limba neo-latina din familia limbilor indo-europene. Poporul roman astfel definit, s-a format in urma etnogenezei romanesti, in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Insa iata si noua definitie a limbii, data de unul din tinerii nostri, care suna cam asa:

“Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decit in scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara. Limba romana are la baza latina bulgara, amestecata cu elemente de daca si o groaza de cuvinte slabe. In secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgara si n-o vorbea nimeni”.

Ai nostri ca brazii insa o vorbesc iar de la an la am aflam tot mai multe, din lucrarile lor scolare, precum ca:

-Inima este cel mai important organ genital al omului.
-Cu ajutorul cainelui Vitoria Lipan si-a gasit foarte repede zacamintele sotului.
-In 1877 trupelor rusesti li s-a permis sa traverseze teritoriul Romaniei, impreuna cu tancuri si avioane, iar romanii le-au dat mancare si cazare contracost.
-Poezia „Sburatorul” de Ion Has Radulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.
-Mircea cel Batrin a fost inmormintat la Cozia impreuna cu umbra sa
-Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia.. In „Scrisoarea a treia” se desfasoara batalia de la Rovinari.
-Mircea cel Mare, care prima data a fost batrin, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Baiazid il intreaba arogant „Tu esti Mircea?”, domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii raspunde la fix: „Da-mparate! „.
-Pina la urma Mircea cel Mare, desi batrin il va ingenunchia pe trufasul otoman cu citeva proverbe si zicatori bine plasate.
-Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in Romania si au cerut pamint si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata, c-au ramas doar citeva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre care este amintita „inspre Dunare, o mina.”
-Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput sa o lucreze.
-Poema „Miorita” circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice.
In balada „Miorita” este vorba de trei ciobani care comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul „Mioritei” a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.
-Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi. Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele.
-Calin tine de mina mireasa care are parul lung de fericire. Ea lupta sa puna mina pe dragostea flacaului.
-Poetul isi asteapta iubita ca impreuna sa cutremure o barca.
-Ion Creanga s-a nascut intre anii 1887-1889.
-Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai intoarce acasa fiind jefuit de niste oameni invidiosi.
-In romanul „Rascoala” personajul principal este poporul si marea masa a taranilor.
-Dimitrie Cantemir a avut un rol insemnat in viata sa.
-Nechifor Lipan statea”pe spate cu fatza in jos”..
-Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiti ca pasarile, animalele si pestii care zburda prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cintau suflind din frunza si lasindu-i pe boieri cu buza umflata.
-In cunoscuta balada Miorita, sunt descrise cateva intamplari in care sunt implicate doi criminali, o oaie turnatoare, si un cioban care socheaza prin prostia lui.
-Toma Alimos era viteaz pentru ca cu o mana conducea calul, cu o mana isi tinea matele si cu o mana se batea cu Manea..
-Zoe si Tipatescu se iubeau pe la spate.
-Imparatul avea o gradina si in fund un mar.
-Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata!

Despre limba romana si facutul ceva-ului in viata putem sa ne imaginam un posibil dialog purtat in romanesca de Boolywood.

“Vai tu fato, am lucrat la o subsidiara din Romania a firmei astea. Ca promoteri sau hostess puteam lucra program normal, dar am ales part-time-ul pentru ca dupa fiecare week-end aveam cate un meeting cu leaderul nostru, la care audienta era super, mai ales datorita key speaker-ului, un tip brunet sexy, cu infatisare iberica, care ne tinea noua fetelor, atentia treaza tot timpul. Mai tarziu urma un briefing si un bufet suedez. Dupa interview-ul de angajare desigur ca am semnat un agreement pentru participarea obligatorie la traininguri periodice dar si pentru perioade de vacancing pentru care primeam cate un voucher prepaid pentru un trip cu de toate, tour-operator, cazare in vile cu rating mare, piscina etc, unde ne este asigurata acomodarea, dar si sedinte de spa, massage, shoping in extern ca acolo e mai cool decat atunci cand il faci de pe screenul laptop-ului de desigur unde putem chose de oriunde din lume pentru ca aia asigura inclusiv free shipping. Si fato sa nu uitam de pasiunea mea secreta, magazinele duty free. Uneori imi mai amintesc de perioada cand am lucrat la tv fato. Reusisem sa fac pe sticla o medie de audienta de 3,7 puncte de rating si 8,3 cota de piata si asta in prime-time. Ce viata tu fata!
Acum e drept ca as fi vrut sa fac cariera in modeling, fashion ori styling sa am parte de un make-up professional, sau poate sa am un band al meu insa curriculuma de la scoala nu mi-a permis, stii tu cum era. Insa aici mi se pare ok. Stau ol za day in za showroom si pentru asta uneori primesc cate un grant pentru ca nu-i asa, uite la mine, cine mai poarta marimea E85, are un master la ase si a primit o masina bmw cu sase airbag-uri si cruise control, cadou de la vice-chairman, tu!”

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: