Visatul cu ochii deschisi

 


“Secretul sanatatii atat pentru minte cat si pentru corp nu sta in plangerea trecutului sau in grija pentru viitor. ci in a trai momentul prezent cu intelepciune si sincer”. ― Gautama Buddha

 

V-ati aflat probabil de multe ori in situatia de a fi in fata cuiva care privea „prin” dumneavoastra in timp ce ii vorbeati? Asta s-a intamplat fie ca pe celalalt nu il interesa subiectul, fie ca era „plecat cu mintea” in alta parte, ca urmare a unor idei pe care tocmai i le-ati expus, fie ca mintea lui „si-a luat o pauza”.
Mintea umana are prostul obicei sa rataceasca catre fapte sau evenimente care s-au petrecut sau care ar putea avea loc. Si asta se intampla in proportie de 15 pana la 50% din timpul in care noi ne aflam in stare de veghe.
Adesea suntem prinsi intr-o activitate fizica pe care o executam relativ corect, timp in care insa suntem cu mintea in alta parte.  Partea proasta este ca ne pierdem in ganduri fara a fi constienti de alunecarea in acea zona.
Se spune ca persoanele deosebit de active cerebral, intra automat in aceasta stare, daca mintea nu le este complet absorbita de ceea ce fac, astfel incat prin fata ochilor le trec imagini propulsate de fapte, dorinte si asteptari, care evolueaza continuu, persoana implicata fiind un martor pasiv, care uneori redirijeaza faptele intr-o anumita directie dorita.
Starea mai apare si atunci cand nu vrei sa accepti o idee sau situatie care nu iti este pe plac si cauti pe moment solutii diferite.
Oricare ar fi motivele declansarii acestui proces alternativ, trebuie sa fim constienti ca el exista si poate avea consecinte, mai mult sau mai putin placute, depinzand de momentul sau imprejurarile aparitiei acestuia. Daca efectele sunt benefice, pentru cei care au o munca de creatie, intrucat visatul cu ochii deschisi stimuleaza mintea creativa, pentru ceilalti, poate avea uneori un impact negativ.
Pentru ca evadarea din realitate spre o altfel de realitate, proprie, adica in aceea in care sunt feriti de probleme chiar daca situatia impune sa fie prezenti, poate avea impact negativ. Sa luam ca exemple momentul in care seful iti explica ceva ce tie nu ti se pare interesant, sau cand faci mancare sau mai ales atunci cand esti la volan.

Trebuie spus ca trebuie sa existe o masura in toate si ca, ca si alte procese cerebrale si acesta trebuie educat, intrucat chiar daca aceste momentele de  „evadare” conduc la diminunarea tensiunii arteriale si la reducerea stresului, deci efecte benefice asupra starii generale a organismului, la fel de mult pot provoca rau, atunci cand conduc la pierderea contactului cu lumea reala iar „visatorii” aluneca spre izolare  si deprimare.
Aici amintim persoanele singuratice care isi creaza o lume a lor si traiesc rupti de realitate si in general persoanele dezavantajate social.
Trebuie admis faptul  ca visarea cu ocii deschisi trebuie sa ajute si sa sublinieze judecata nu sa o deformeze si sa o intunece.

In randul conducatorilor auto se intampla cazuri ca atunci cand sunt la volan sa se surprinda visand cu ochii deschisi. Visul se sfarseste fie la claxonul strident al unui participant la trafic fie mai grav in momentul unei coliziuni.
Celor 62 % dintre cei care au suferit accidente auto avand verdictul de „neglijenta in trafic”, nu vor declara vreodata ca in secunda fatală tocmai visau cu ochii deschisi. Poate ca nici nu au constientizat asta. Raspunsul celor in cauza poate fi: „Nu l-am vazut, a venit de nicaieri”.

Si paradoxal, atunci cand trebuie sa fii cat mai concentrat pe ceea ce faci, atunci mintea isi ia o pauza si ncepe sa rataceasca printre diverse alte locuri, personaje si lucruri.

Se poate aproxima ca visatul cu ochii deschisi se aseamana in buna parte cu o forma de meditatie ce presupune detasarea de ceea ce ne inconjoara pentru o perioada oarecare de timp, pastrand un minim contact cu lumea exterioara, pentru atingerea a unei  anumite stari de constiinta, insa deosebirea este imensa.

Am sa inchei subliniind ca visarea cu ochii deschisi sau reveria este o stare in care mintea umana intra automat, oriunde, oricum si oricand si trebuie sa fim atenti si sa constientizam acest moment.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: