Cand infloresc orhideele ?

Raspunsuri de genul „cand vrea muschiul lor” ar trebui excluse din discutie, cu toate ca nu sunt prea departe de adevar.

Cei dintre noi care asteapta totusi ca inflorirea orhideelor sa se produca macar o data asa, de la sine, pot avea surpriza sa astepte degeaba si sa arunce orhideea pe geam.  (Vreau sa va spun ca orhideea cea mai bogata in flori an de an, este una culeasa de mine de pe jos, dupa ce a fost aruncata de la fereastra unui bloc din apropiere).

Cum noi aici nu avem parte de o clima ca in jungla aceea din sud estul Asiei, calda si umeda, trebuie sa acceptam ca pentru a crea conditiile normale de dezvoltare a unei orhidee si dorim a-i induce procesul de inflorire, trebuie sa facem ceva totusi.

Deoarece fiecare specie de plante are nevoie de conditii proprii de iluminat, temperatura si umiditate, inseamna ca aici trebuie lucrat.

Un prim lucru care ii trebuie asigurat este o temperatura pe timpul iernii de 14-15 grade Celsius  iar  pe timpul verii, intre 22-24 grade Celsius, ca sa nu va mai spun ca trebuie si corelata cu un anumit grad de iluminare, asa ca nu va mai spun.

In ce priveste lumina, plantei trebuie sa i se asigure un numar de 10 – 12 ore pe zi, prin asezare in dreptul unei ferestre luminoase, una care este pozitionata de preferinta spre sud, insa fara lumina directa pe frunze sau flori.

Iarna pentru perioadele cand lumina nu asigura necesarul timpului de hranire a plantei, aceasteia trebuie sa ii asiguram  iluminat suplimentar in spatiului unde se afla amplasate orhideele. Se folosesc surse de lumina artificiala, dar nu cu incandescenta.

Umiditatea trebuie sa fie mai mare de 60% si trebuie sa ii fie asigurata prin diverse metode cum ar fi macar prin asezarea unui vas cu apa in apropiere. Planta are radacini aeriene prin care absoarbe umiditatea si din aer. Fara suficienta umiditate aceste radacini aeriene se usuca. In camerele noastre umiditatea este in jur de 40 %.

Si un secret: cautati sa nu schimbati pozitia plantei in ce priveste locul si pozitia fata de sursa de lumina. Aceasta schimbare reprezinta un real stres pentru planta.

Si daca tot i-ati asigurat toate aceste conditii planta se va ocupa cu „dolofanirea” si… nu va face flori.
Daca vreti sa o treziti din starea de „prea bine”, reduceti-i udarea si tineti-o la rece catva timp.  Asta o va face sa isi aduca aminte si de inflorire. 

Dar nu uitati ca sunt plante si nu pot sa va vorbeasca despre nevoile lor, asa ca ingrijiti-le cu delicatete si va vor rasplati pentru rabdarea, increderea si grija voastra.

Această prezentare necesită JavaScript.

  1. ane

    Mulțumesc pentru informații!

    • Informatiile sunt tehnice, reci, cu caracter general, ca niste „instructiuni de utilizare”. Uneori poti intelegei profund, doar privind atent, timp indelungat…

  2. Şi totuşi aş rămîne la răspunsul scurt de la început. 🙂 După atîta amar de vreme de cînd sînt sclava lor, aş zice că le cunosc tot atît de bine ca şi pe pisici : fac ce vor ele, cînd vor ele şi mai ales sînt sensibile şi supărăcioase. Precizez că ”posed” ambele ”regnuri” , sau mai corect spus, ele, pe mine, mă…. 😆

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: