De ce nomazii din desert imbraca haine albastre?

Omul care pune o intrebare este prost timp de un minut, omul care nu intreaba este prost o viata.” (Confucius  551-479 IC)

Se prea poate ca sa existe cate unii care se intreaba de ce populatii intregi care traiesc in caldura extrema a desertului, cum ar fi bedouinii sau tuaregii, poarta hainele de culoare inchisa, adesea albastra, violet sau neagra?
Cu totii am invatat ca atunci cand este cald se poarta haine in culori deschise, deoarece hainele in culori intunecate absorb mai multa caldura si cine si-ar imagina ca cineva sa isi puna haine calduroase mai ales in mijlocul desertului.
Din fericire pentru noi, fizica ne ofera raspunsul pe care populatiile vechi l-au mostenit odata cu cultura lor.
Este pe de o parte o chestiune legata de spectrul luminii albe pe de o parte si de convectia termica pe de alta parte.

Sa analizam problema doar din punctul de vedere al convectiei caldurii.
Este cu totul adevarat ca imbracamintea de culoare inchisa absoarbe caldura si cea de culoare deschisa o reflecta. Dar imbracamintea in culori deschise nu va face intotdeauna sa simtiti racoare. Si de ce?

Pentru ca atunci cand va alegeti imbracamintea este important sa luati in considerare absorbtia si convectia.
Este drept ca in timp ce imbracamintea de culoare deschisa reflecta caldura externa, venita pe corp, ea in acelasi mod reflecta si pe cea a corpului nostru si o reintoarce inapoi pe corp.
Hainele de culoare inchisa in schimb, absorb caldura exterioara, dar absorb si caldura interna a corpului nostru.
Daca combinam aceste informatii si cu faptul ca existenta unui usor curent de aer care poate sufla peste imbracamintea de culoare inchisa poate duce la evaporarea apei provenita din transipratie, care sa ne intelegem, este un proces normal, natural si benefic, dar si la indepartarea caldurii de pe haine, intr-un timp mai scurt decat cel in care poate fi absorbita de corp si deci uneori puteti simti mai multa racoare atunci cand purtati haine de culori inchise decat decat atunci cand purtati pe cele de culori deschise.
Astfel, hainele negre pot fi mai recoroase decat robele albe !
Ei bine, si acum secretul: se pare ca totul consta mai ales in modul in care va purtati hainele.
Hainele bedouinilor sunt libere. Asta inseamna ca aerul poate circula liber in interiorul hainelor lor si le racoresc.
De vreme ce aerul cald se ridica si este inlocuit cu aer mai rece, purtand o haina libera inseamna ca miscarea aerului cald din interiorul hainei, al rochiei, camasii etc, aduce un aer mai recoros, similar modului in care functioneaza un cos de fum.
Deci la vara, ”cand va fi cald si bine”, vei sti ca e bine sa porti pe tine imbracaminte inchisa la culoare dar putin mai larga, indiferent de tendintele modei, la care stim bine ca nu putem ramane indiferenti.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: