Problemele lingvistice ale tinerei generatii

Se pare ca pana astazi nimeni nu a scris despre un  fenomen tot mai vizibil astazi, acela al deficientelor in vorbirea curenta, ce se manifesta cu precadere la tinerii din generatiile Z si Alpha.
Daca despre tulburarile de vorbire la copii, specialistii au scris numeroase carti, despre fenomenul care are loc acum sub ochii si inspre urechile noastre, nu se sesizeaza nimeni.
Ma refer la graba cu care tinerii se reped sa vorbeasca, eliminand pe cat este posibil, vocalele din orice cuvant pe care il pronunta. Si cum limba româna este o limba romanică, aceasta are o multime de vocale.
Consider ca absurda o astfel de preocupare din partea oricarui om normal, insa lucrurile devin ingrijoratoare prin felul in care se  manifesta si se raspandeste acest fenomen.
Auzim asadar astfel de exprimari oriunde in jurul nostru, fie ca este vorba de mijloacele de transport, in magazin sau la televizor, cu precadere la tineri.
Fenomenul poate fi privit din cel putin doua perspective: una sociala si alta medicala.
Daca ii atribuim cauze sociale, atunci trebuie neaparat sa ne referim la aparitia “chat”-urilor pe la inceputurile internetului, cand nevoia de comunicare rapida impunea reducerea cuvintelor la minimumul necesar intelegerii sensului frazei. De atunci lucrurile nu s-au inbunatatit deloc.
Un lucru este cert si anume ca cei care au prins acele vremuri, si-au revenit, acea perioada din viata lor inchizandu-se se pare normal. Insa pentru cei care la o varsta frageda isi iau telefonul in mana inca inainte de a se da jos din pat si il pastreaza cu religiozitate pana adorm cu el in mana, faptele vorbesc de la sine.

Nu vorbim despre o cauza a tulburarilor de exprimare vocala care s-ar datora unor malformatii sau leziuni ale organelor periferice de vorbire, adica ceea ce in termeni medicali se numeste dislalie organica de tip mecanic, deoarece fiecare ne nastem la fel si dupa acelasi tipar, intrucat Dumnezeu a ascuns sub o parola puternica secretele din spatele AND-ului. In schimb, am putea vorbi aici despre eventuala aparitie a unor tulburari psihice care opereaza modificari de natura motorie.
Folosirea mesajelor sms si a castilor in urechi ar putea fi o cauza ce merita a fi luata in consideratie.

Stim doar ca vocalele sunt acele sunete sonore care se formeaza prin vibrarea corzilor vocale, prin ridicarea valului palatin oprindu-se scurgerea aerului prin fosele nazale, asta in timp ce la pronuntia consoanelor isi intra in intreg aparatul fono-articulator, buzele întinse, maxilarele usor deschise, varful limbii, incisivii inferiori etc, etc.
Literatura de specialitate aminteste ca tulburarile de pronuntie
pot fi determinate de leziuni ele analizorului auditiv sau de o traumatizare a celulelor auditive, ceea ce ne duce in categoria dislalilor audiogene care determina dificultati de discriminare a sunetelor la nivelul componentei corticale a analizorului auditiv, deficienta de memorie auditiva, tulburari ale auzului fenomatic, lipsa atentiei acustice, dizabilitate senzoriala la realizarea articulatiei sunetelor si toate astea pentru ca noi obisnuim sa ascultam si sa corectam in timpul pronuntiei suntetele pe care le emitem.
La aceste forme de dislalie le adaugam si pe cele de natura senzoriala cat si cele de natura sociogena, fiecare cu implicatiile sale asupra modului in care vorbim.
Tocmai pentru ca subiectul este extrem de complex, ii asteptam pe specialisti sa ne lamureasca.
Sau poate mai corect spus, aceea nu vor mai sesiza fenomenul, fiind cu totii purtatorii acestui mod de a vorbi, iar noi cei care poate asteptam un raspuns, nu vom mai fi prezenti.
Cum comentati?

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: