Să fii cu conştiinţa impăcată

Uneori şi asta foarte rar, mai ales în clipe de mare cumpănă, constatăm că în noi sălăşluiesc una, două sau mai multe “entităţi” cu care începem să ne luptăm, tocmai atunci când am vrea să fim mai liberi şi mai hotărâţi în a lua cea mai bună decizie. Pentru unii lupta aceasta poate fi epuizantă.
Pentru scriitorul care a stat în spatele gardurilor de sârmă ghimpată opt ani într-un lagăr de reeducare prin muncă, ca apoi să fie trimis în exil pentru restul vieţii, fiecare secundă de viaţă a însemnat o lungă perioadă de luptă, de analiză şi de introspecţie, materializată într-o lucrare întinsă pe mai bine de 1500 de pagini tipărite cu font mic.
La un moment dat, autorul spune că “pentru ca omul să facă rău, trebuie ca mai întâi să îl priceapă ca bine, sau ca pe o faptă firească şi înteleasă ca atare, pentru că, prin firea omului, acesta trebuie să caute o justificare a faptelor sale”.
Şi autorul continuă: “dacă justificările sunt slabe, îl copleşesc mustrările de conştiinţă”. Închizitorii îşi justificau faptele prin creştinism, cuceritorii prin glorificarea patriei lor, iacobinii prin egalitarism, fraternitate şi fericirea generatiilor viitoare.
Continuaţi voi

 1. M-a surprins fraza cu scriitorul din confesiunea ta. Nu în totalitate însă.
  Ești de acord cu mine că una este să spui că vrei să fii lăsat în pace și alta că ai fost trimis în exil?
  De ce te întreb asta? Pentru că cea mai cea titrată, expertă psiholoagă-șefă entitate în interpretarea stării de bine sau de rău ar fi vexată neputandu-te descifra când un ochi îți plânge iar altul îți râde. Un cititor însă da. Nu unul obișnuit și și acela se mai poate înșela.
  Cum să-i cer mâinii pe care am vazut-o scriind cu sânge să accepte că niciun text al meu nu a fost menit să atace?
  Existența mustrărilor de conștiință nu este întâiul semn al chiar existenței ei?
  Dacă pui frâiele libertății la cheremul păzitorilor pragului cum se cheamă ce ai făcut? Cum pot eu ocroti așa cum faci tu, în context?
  Nu crezi că renunțarea la susceptibilitate ar susține autorul la fel cum intuiția ar ține increderea sus?
  Dau un ceai, G:, pentru fiecare răspuns🍵
  sau o cafea☕.

  • Foarte interesante interpretarea personală pe care ai dat-o textului de mai sus, ceea ce mă face să cred că acesta a reuşit atingă acea coardă sensibilă care o face să răspundă consonantic provocării, cat si acestor bine gândite întrebări retorice, despre care ştim că sunt intrebări la care nu se mai aşteaptă răspuns, acesta fiind fie evident, fie cuprins în conţinutul întrebării sau fie sugerat în enunţul ei, ce mă duce cu gandul că motivul folosirii acestora a fost acela ca eu să pierd o cească de cafea. 🙂
   Problema conștiinței umane, ca formă superioară de reflectare, ca şi instanţă psihică superioară, responsabilă cu distincţia dintre bine și rău, nu i se poate oferi un răspuns exhaustiv de către aproape nimeni, probabil si pentru că puţini ştiu de existenţa ei chiar dacă aceasta era prezentă în oameni poate odată cu muşcarea fructului din pomul Cunoaşterii, cât nici de rolul pe care aceasta îl joacă în evoluţia noastră. Dacă o privim dintr-o perspectivă spirituală, lucrurile pot deveni şi mai complicate, aşa că subiectul va rămane deschis şi va incita foarte rar la discuţii, dar a meritat să încerc 🙂

   • Din motivul expus vezi mai sus flamboaiant în constrângeri uneltite nominal spre pusul la loc și denaturări speculative sau telefon fără fir de poveste nu îți pot spune îndeajuns cât simt vorbele tale pline de haz!
    Well done, G:!
    Mă ține încă sfiala, aceea de atunci cu retorica…dar am dubii că zisa aia că piedicile și greutățile îți ascut mintea este adevărată, dovadă comentariul meu pe care l-aș fi vrut ca pe-un Umlaut, ceea ce poate însemna că nu am gândit.
    În schimb, simt aburul cafelei îndeajuns…!
    Cafeaua este oricând binevenită!
    Crezi că ai putea renunța chiar mâine la o cafea rece Kopi Luwak în favoarea uneia de care nu te poți apropia decât cu aceeași sfială și având aceeași aromă „de nelipsit”?

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: