Ce esti tu ma… aitist?

Browserele adica acele programe din calculator, prin care cautam informatii si navigam pe Internet, sunt folosite tot mai agresiv si abuziv, in scopuri comerciale. Pana la urma inteleg asta si ma legitimeaza sa spun asta: „De ce ti-as da ceva gratis de care sa te bucuri, fara ca si eu sa primesc ceva la schimb?” Asa se face ca nu mai poti cauta nimic fara sa fii bombardat de zeci de ecrane care deseori te agaseaza solicitandu-ti acceptul pentru cate ceva sau altceva. Fie ca il dai sau nu oricum simti ca ceva nu este in regula si ca liberul acces la informare iti este cumva ingradit. Pot sa inteleg si asta, spunandu-mi in sinea mea ca daca nu iti convine, mai prietene, poti scoate bani din buzunar si cumpara-ti o carte, o revista de specialitate sau un ziar.
Trebuie facuta totusi distinctia intre paginile de Internet de informare generala, cumparaturi online sau divertisment, si cele de informare specializata pe domenii de interes. Cam intotdeauna cele din dintai sunt nelipsite de reclamele agresive de tip „pop-up” in care practicile promotionale neloiale sunt prezente la fiecare click de mouse.
Utilizatorul cauta uneori sa se apere adesea prin ignorarea lor insa aceasta practica nu a dezarmat deloc pe producatorii de publicitate, care au gasit metode noi, este vorba de acele floating adds, numite shoshkeles create de United Virtualities, care nu solicita nimic pentru a produce neplaceri fiind continute intr-o singura linie JavaScript; Cum stai tu cuminte asa si citesti un material, apare brusc o fereastra animata ce acopera juma` de ecran, insotita de muzica care nu poate fi inchisa de nicaieri, si pana nu-si face damblaua nu se opreste. Asta da frate!
Unii producatori de browsere s-au implicat in efortul de pastrare curata a Internetului, oferind utilizatorului o navigare confortabila prin blocarea acestor anunturi parazite. Zi de zi si unii si altii, sprijiniti de cei mai buni specialisti IT, duc o lupta, unii impotriva celorlalti, cheltuind effort si sume imense. Si asta pot sa o inteleg. Nimic nu e gratis pe lumea asta si banuiesc ca nici pe cealalta.
Asadar presupunand ca pana aici ati rabdat citind textul va pot spune ca acesta a fost numai preambulul. Ce cred ca ar fi interesant de abia urmeaza. Dar despre asta maine, in a doua parte a materialului.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: