Cea mai urmarita intriga a inceputului de secol XXI

Am auzit şi citit zeci de opinii care mai pro şi care mai „de contra” acestei productii cinematografice.

Ele se îincadrează între “ E pur şi simplu greţos, nu are nici un farmec, nici o esenţă. E ca şi cum te’ai uita în gol timp de o oră”, până la “După ce l-am urmarit deja o dată, acum mă gândesc serios să îl urmăresc iarăşi, m-a captivat pur şi simplu. Dă clasă tuturor serialelor apărute până acum

Game of Thrones”  căci despre acest serial de televiziune este vorba, este o dramă fantasy, realizată după best-selling -ul lui  lui George R.R. Martin, “A song of Ice and Fire”, un roman vândut în peste 90 de milioane de exemplare în întreaga lume. Sunt acolo peste 5000 de pagini care au creat dependenţă, a despărţit îndrăgostiţi, a lasat soţi nemâncaţi sau au provocat accidente.

Cele mai multe filmări s-au făcut în Marea Britanie dar şi în locaţii din Canada, Islanda, Malta, Croatia, Spania şi Maroc.  Serialul se întinde pe distanţa a opt  sezoane însumând 73 de episoade, iar premiera a avut pe HBO în 17 aprilie 2011,  ultimul episod fiind difuzat în 19 mai 2019. Atât pe toată durata difuzării serialului cât şi inainte şi după aceasta, milioane de fani din intreaga lume şi-au expus opiniile înroşind firele de la Internet şi din reţelele de socializare.

Acţiunea din Game of Thrones are loc într-o lume fantastică, într-o atmosferă de ev mediu, în care familii puternice,  regi și regine, cavaleri și renegați, mincinoși și oameni cinstiți lorzi şi prinţese, asasini şi vrăjitori se luptă, uneltesc pentru sau işi revendică dreptul la Tronul Regatului Westeros.

Intrigi şi trădări comploturi şi teroare schimbă radical cursul acţiunii atunci cănd te astepţi mai putin. Nimic nu este sigur, nimic nu se continuă cum ţi-ai dori sau  imagina. Personaje îndrăgite mor pe rănd şi altele merg mai departe.  Acestora li se adaugă unele care fac acţiunea şi mai complicată. Şi dacă toate acestea nu sunt  îndeajuns, în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros  vine o iarnă grea şi lungă ce aduce cu ea o stranie şi infernală forţă exterioară malefică, căreia aliaţi şi dusmani işi  unesc forţele să îi facă faţă. Peste toate astea o tânără regină  Daenerys Targaryen vine însoţită de trei dragoni.

O poveste despre onoare şi  desfrâu, despre ambiţii şi pofte carnale, despre loialitate şi trădări  ce vine cu  un impact emoţional puternic asupra spectatorului obişnuit al filmelor de gen, cărora de obicei le întrevezi evoluţia şi  chiar finalul.  În Game of Thrones nimic nu este sigur. Până la sfârşit. Si nici după …

line3

Publicitate

 1. Nu îmi plăcea să mă leg de un serial, până nu am beneficiat de facilitatea „HBO GO”. Înainte de asta am văzut în reluare apoape toate episoadele, pe care le consideram doar niște exagerări în ceea ce privește scenariul, M-am convins că am greșit și mă bucur că am văzut cel mai atractiv serial fantastic din câte țin eu minte. Acum, că sunt abonat la acest canal, am văzut și „Cernobîl”, încă o dovadă de profesionalism în realizarea unui serial cu impact deosebit, având în vedere că-i inspirat din realitate.
  Nu vreau să fac nicio reclamă postului, ci doar unor seriale bune de tot, după părerea mea.

  • Da miniseria Cehernobyl marca HBO este negrşit o realizare de excepţie. Inspirat din cea mai cumplită catastrofă nucleară civilă petrecuteă în 26 aprilie 1986, când a explodat reactorul patru de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, fapt care a dus la răspândirea unei doze imense de radiaţii şi a unui nor cu particule radioactive deasupra nordului şi estului Europei, acest miniserial a adus la lumină fapte reale, greșelile umane dar şi tehnice de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl dar şi îngrijorarea autorităților ruse care voiau să salveze imaginea sistemului în fata Occidentului.
   Dincolo de marea responsabilitate pe care a reprezentat-o dezvăluirea cat mai corectă a faptelor şi întâmplărilor petrecute atunci, pe care au avut-o scenaristul şi regizorul acestui film, se poate sesiza o usoară notă personală a unor persoane implicate în producţia acestui film, care nu au trecut în mod real prin acele momente. Se ştie ca pare adesea foarte usor să găseşti soluţii după consumarea faptelor.
   Desigur este de remarcat modul în care a fost prezentat sacrificiul uman a sutelor de soldaţi şi civili care şi-au pus în pericol viaţa şi a altor zeci care au murit pentru înlăturarea imediată a dezastrului dar şi prezentarea dramei miilor de familii care şi-au părăsit pentru totdeauna casele din Prîpeat un oraş ruină, închis pentru totdeauna şi păzit cu arma, împotriva doritorilor de aventură şi adrenalină.
   Filmul impresionează mai ales prin dramatism şi ştim că oamenii au o inclinaţie morbidă spre acest gen de imagini, chiar dacă detaliile tehnice par mai degrabă de o mai mare importanţă în dezvăluirea unor fapte care oricând pot deveni posibile cauze ale unor evenimente similare, asupra cărora se atrage atenţia.
   Accidentele nucleare petrecute în Japonia la Donen din martie `77 sau de la Fokushima din martie 2011 dar şi Chernobil în `86, ne atrag ateţşia asupra pericolului permanent la care suntem supuşi ca urmare a unei nevoi justificate şi reale de energie, pe care o căutam, “jucandu-ne” cu forte greu de controlat.
   Se prea poate ca într-o zi din vina noastră Terra să ramână, un Prîpeat…

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: