Navajo

Dintre toate triburile de indieni care locuiau candva pe actualul teritoriu al Statelor Unite, cel care a ramas in prezent cumva cel mai important, este tribul indienilor Navajo. (se citeste navaho)
El numara 300.000 de membri, imprastiati pe un vast teritoriu avand suprafata de 70.000 de km2, intre statele Arizona, Noul Mexic si Utah.
Demni si fermi in cererile lor, indienii Navajo s-au plans in repetate randuri, afirmand ca albii veniti in Statele Unite le-au administrat foarte prost bogatiile si resursele naturale aflate candva pe teritoriul stapanit de ei precum si pentru faptul ca au decimat turmele de bizoni pana la disparitia completa a acestora, ele reprezentand o importanta sursa de subzistenta.
Dupa 50 de ani de critici si atacuri la adresa Guvernului de la Washington, anul acesta, au avut castig de cauza in urma darii in judecata a Guvernului, in care au avut castig de cauza si au primit ca si despagubire, suma de 554 de milioane de dolari.
Presa americana a mentionat faptul ca este suma cea mai mare de dolari care a fost data drept despagubire indienilor navajo.
In cadrul unei ceremonii desfasurata la Window Rock, in Arizona, capitala administrativa a rezervatiei Navajo, reprezentantul guvernului american pe langa garantarea sumei data ca despagubire, i-a asigurat pe indieni ca Washington-ul va face toate demersurile necesare pentru a pastra intacte resursele naturale.
Chiar daca in respectivul act nu se prevad masurile pentru a pune capat poluarii rezervelor de apa, presedintele indienilor Navajo, Ben Shelly a declarat ca este deocamdata multumit de rezultatul obtinut atat in urma negocierilor, cat si in urma sentintei judecatoresti definitive.
Pentru ca limba vorbita de acestia are o sintaxa si o gramatica complicata si utilizeaza tonuri dificile de asimilat, 28 de indieni navajo care vorbeau fluid engleza au fost folositi in timpul celui de al Doilea razboi mondial, pentru a coda mesajele pe care le foloseau puscasii marini pentru a transmite informatii secrete trupelor lor din Pacific, astfel ca in timpul razboiului, japonezii nu au reusit nicidata sa descifreze acest cod.
Chester Nez a fost ultimul membru al celebrului grup de indieni din tribul navajo care au fost recrutati ca puscasi marini ai SUA in cel de-al doilea razboi mondial, in scopul codarii mesajelor si evitarii ca cei din armata japoneza sa le poata descifra in timpul luptelor din Pacific.
Chester Nez si colegii lui nu au putut sa-si povesteasca rolul important pe care l-au avut in timpul razboiului, pana in anul 1968 fiind vorba de o informatie clasificata.
Odata ce povestea lor a devenit publica, Hollywood-ul a transpus pe marele ecrane povestea lor in filmul “Windtalkers”, avandu-l pe actorul Nicolas Cage in rolul principal.

In fotografie, generalul Douglas MacArthur, comandantul fortelor aliate din Zona Pacificului de Sud Vest, aflat in inspectie impreuna cu cativa soldati din triburile de indieni nativi americani, in 31 decembrie 1943.

macarthur

 1. Din câte am auzit eu, indienii Navajo erau folosiți nu numai la cifrarea mesajelor, dar și la decodarea celor mai greu de descifrat.

  • In timpul celui de al doilea razboi mondial limbile amerindiene au folosit ca baza pentru a transmite mesaje codate. Peste 400de nativi americani din Marine Corps al SUA au avut ca activitate transmiterea de mesaje tactice secrete. Codul construit pe baza limba lor materne era transmis telefonic sau prin radio utilizand coduri formale sau dezvoltate in mod informal si a fost filosit pentru a servi ca baza in comunicatiile din teatrul de razboi din Pacific.
   Adolf Hitler a fost informat despre utilizarea acestui limbaj si a trimis o echipa de antropologi in Statele Unite pentru a invata limbi straine ale nativilor americani inca inainte de izbucnirea celui de al doilea razboi mondial. Acest lucru s-a dovedit dificil pentru ei datorita multor limbi si dialecte existente, dar au facut pe americani sa nu foloseasca acest cod pe scara larga si in teatrul de operatiuni militare din Europa.
   Trebuie animtit totusi ca un astfel de grup de Windtalkers format din indieni comanche, au actionat si in Campaniile din Europa.

 2. Daca o sa trebuiasca sa facem noi un cod secret probabil ca o sa folosim niste manelisti si niste minoritari de Ferentari. Iti dai seama ce ar crede dusmanul daca ar intercepta mesaje cu „manca-ti-as”? ar zice ca vor fi atacati de un batalion de canibali. 🙂

  • Ma intreb la ce ne-ar folosi un cod secret 😯
   Noi suntem deja descoperiti, despre bogatiile de aici stiu altii mai bine decat noi si in plus, in scurt timp limba asta pe care o vorbim, nu o sa o mai intelegem nici macar noi. 😆 😆

 3. Anul trecut îmi povestea al meu prieten că a ajuns până în Rezervație și că a rămas impresionat de oamenii de acolo. Calzi, primitori… cumva diferiți de americani prin felul lor de a fi, indienii Navajo l-au cam pus pe gânduri pe prietenul meu. Mi-a zis Gândesc că adevărata Civilizație e acolo… 😉

  • Sunt convins ca intalnirea cu acesti oameni este de natura sa schimbe mentalitati, acolo unde exista disponibilitate intelectuala si sufleteasca. 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: