Totul despre ananas

Daa, ne place aroma, gustul si parfumul lui fin, il mancam cu pofta proaspat sau conservat insa stim cate ceva despre ananas? Ei bine eu trebuie sa recunosc cu sinceritate cum ca nu indeajuns asa ca m-am interesat.
Cristofor Columb il gasise prin 1493 undeva pe insula Guadalupe iar exploratorul Magelan l-a gasit in anul 1519 prin in sudul Braziliei si al Paraguay-ului, unde bastinasii il cultivau de mult timp si il numeau “nana” asta insemnand “fruct delicios si minunat”, fruct pe care il foloseau ca aliment sau ingredient principal pentru un vin.
Datorita semanarii sale cu un pin spaniolii l-au denumit pine iar englezii, vazand asemanarea, de ce nu stiu, cu un mar, i-au adaugat numelui initial si pe acesta. Cu asa nasi fructul a primit numele de pineapple.

In Europa acest fruct era o raritate, fiind folosit doar in scop decorativ pentru mesele si petrecerile celor bogati, si consumat doar de catre acestia, ca desert. Ananasul a devenit accesibil intregii lumi abia in 1903, cand James Drummond Dole a inceput sa-l conserve sub forma de compot, intrucat datorita continutului sau foarte savuros, ananasul are si un mare dezavantaj si anume ca se ofileste foarte repede, si din aceasta cauza trebuie transportat si consumat rapid.
Dupa aducerea lui in Europa, in scurt timp cultivarea lui s-a raspandit repede in India si Asia.

Dar ce este fructul de ananas. Nu o sa va vina sa credeti. Nu este pulpa unui fruct asa cum il stim. Fructul de ananas este format, de fapt, din mai multe fructe individuale, care se unifica in jurul unui miez central.
Daca privim atenti vom vedea pe suprafata lui sa le spunem solzi, care formeaza trei spirale din fructe individuale care se intrepatrund, fiecare in cate un numar Fibonacci, adica un set de 5 formeaza o spiral ca porneste in sus si formeaza un unghi catre dreapta, un set de 8 formeaza o alta spiral a ce porneste imediat spre stanga si al treilea set de 13 pe cea de a treia spirala se indreapta direct spre dreapta. Cinci, opt si treisprezece … Fibonacci frate!
Ca sa ne reamintim, fiecare fiecare numar Fibonacci este suma celor doua numere anterioare.
Asadar ananasul face parte dintr-o familie de plante tropicale: BROMELIACEAE.
Asmenatoare cu cele de la cumparam cu frunze verzi la baza si cele din mot chiar rosii.
Deci sa ne intelegem, fructele de ananas nu cresc in copaci! Fructul exotic se dezvolta, de fapt, dintr-o planta pe pamant, care face flori de culoare rosie sau purpurie si sunt polenizate de catre pasarile colibri.

Ce mai aflam: ananasul conține acid citric, acid malic, tiamina, vitaminele A, B, B1 și C, conține o drojdie si un ferment digestiv (bromelina) care poate digera in cateva minute proteine de 1000 de ori greutatea sa. Trebuie mentionat si continutul mare de betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf sau saruri minerale.
Fiind un aliment complex are si multe beneficii:
Datorită enzimei proteolitice bromelaina care dizolva proteinele, este ideal pentru digestie. Ajuta in tratarea infectiilor din tractul intestinal fiind si un laxativ natural.
Ajuta la mentinerea in starea foarte buna a sistemului imunitar. Doar doua rondele de ananas contin 50% din cantitatea de vitamina C de care are nevoie zilnica organismul. Calmeaza tusea. si sinsurile inflamate, ma rog o reducere a tuturor simptomelor legate de tuse, in special tusea seaca.
Reduce riscul de formare a cheagurilor de sange bromelaina reducand coagularea excesiva a sangelui. Reduce cantitatea de sare din organism si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Nutritiv dar si diuretic, dezintoxicant, este folosit in tratamentul obezitatii, anemiei, in convalescență, demineralizare, dispepsii, intoxicații si altele dat in cantitati mai mari poat avea si reactii neplacute ducand chiar si la aparitia unor afectiuni medicale. Combat radicalii liberi din corp care duc la imbatranirea prematura a pielii.
Este partenerul ideal pentru slăbit. Desi e dulce, ananasul are de fapt putine calorii. O jumatate de cana de suc de ananas are doar 58 de calorii. Conținutul mare de fibre si de apa va face sa va simtiti satul sau… satula.

Dar nu exagerati. Consumul mare de ananas poate duce la afectiuni medicale severe.
Folosit si pentru fragezirea carnii, ananasul poate cauza o sensibilitate la nivelul gurii, buzelor, limbii și obrajilor.
Continutul mare de vitamina C poate provoca diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale sau arsuri la nivelul inimii iar cantitatea mare de bromelaina poate cauza eruptii cutanate, diaree si sangerari menstruale excesive.
Atentie mare la anansul necopt! Consumul de ananas necopt sau de suc din ananas necopt este toxic pentru oameni ducand la apariția unor episoade severe de diaree și vărsături.
A se evita consumul de catre persoane avand ulcer gastric sau duodenal, sau de catre persoane care iau anticoagualnte. Trebuie evitat si de catre femeile gravide deoarece accentueaza contractiile.

Cand cautam un ananas trebuie sa il alegem pe cel cu miros dulce, parfumat, fara lovituri, pete maro sau vinetii, cu miros de acrit sau de mucegai. Frunzele trebuie sa fie de un verde inchis si nicidecum uscate si maro.
Se pastreaza maxim doua zile pana in momentul servirii la masa, sau intr-o punga la frigider pentru maxim cinci zile dupa ce a fost taiat. Se evita congelarea lui deoarece aceasta ii strica tot gustul si textura.
Dupa ce l-am gasit pe cel mai potrivit ajungem acasa putem sa procedam dupa indicatiile din filmul de mai jos:

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: