Abraham Maslow si Ierarhia Nevoilor

Ierarhia Nevoilor este o teorie care a fost propusa in anul 1943 de catre Abraham Maslow. Ea a fost interpretata grafic sub forma unei piramide insa trebuie precizat ca Maslov nu a folosit niciodată aceasta piramida pentru a descrie toate aceste niveluri, in niciuna dintre scrierile sale pe acest subiect.
Toate nivelele ierarhice descrise in teoria sa, descriu etapele de dezvoltare a omului si in special sugereaza ca intotdeauna trebuie sa fie nevoie de motivatie puternica pentru a se accede la un nivel superior. Sa trecem in revista, foarte pe scurt, fiecare nivel in parte:
MASLOW
Primul nivel, cel mai de jos, este alocat nevoilor primare, acelea care asigura supravietuirea, care tin de fiziologia organismului si mentinerea lui in viata, pentru ca inca nu se poate vorbi despre nevoia de hrana, de dragoste sau respect.
Odata satisfacut primul nivel, individul simte nevoie sigurantei, indiferent ca este vorba de siguranta fizica, financiara, siguranta locului de munca etc si acest lucru ii determina comportamentul in general.
Daca sunt indeplinite cerintele primelor doua nivele, individul simte nevoia unui salt ce implică sentimentul de apartenenta, fie ca este vorba de grupuri mai mici cum ar fi membrii de familie, parteneri, colegii apropiati, sau ca este vorba de grupuri mai mari cum ar fi grupuri religioase, organizatii profesionale, grupuri de prieteni sau chiar… bande.
Satisfacerea nevoilor de pe nivelul trei atrage dupa sine tendinta spre nivelul imediat superior: nevoia de respect, fie ca se numeste respect de sine fie ca este forba de respectul lui pentru altii si/sau al altora pentru el.
Este o dorinta umana sa fim acceptati de cei din jurul nostru. Aceasta atrage dupa sine efortul de a straluci in activitati profesionale sau hobby-uri, care sa ii asigure individului nevoia unui tip de respect de care am amintit.
Ca sa fie mai clar, Abraham Maslow evidentiaza ca persoanele cu o scazuta inceredere de sine, simt mai mult nevoia de respect de la ceilalti. Aceste persoane vor face orice sa primeasca faima si gloria de la ceilalti. Cum de cele mai multe ori nu o vor primi singura posibilitate este sa-si imbunatateasca punctul de vedere cu privire la ele insasi.
Maslow a evidentiat ca individul da o importanta mai mica nevoii de respect din partea altora, de recunoastere, faima si prestigiu si acorda o mai mare importanta, pentru respectul de sine, nevoia de putere, a independentei si libertatii.
Se atrage atentia ca privarea de aceste nevoi pot duce la un grav complex de inferioritate, cu consecinte defavorabile pe plan psihic.
Ultimul nivel descis de Maslow defineste acea dorinta a individului de a deveni mai mult decat ceea ce este, de a se depasi si de a deveni tot este capabil de a deveni.
Cu siguranta daca ai ajuns pana aici cu privirea, te afli la nivelul de sus, dupa Ierarhia Nevoilor a lui Abraham Maslow.

Publicitate

  1. Pingback: Cum sa-ti cresti stima de sine si sa obtii orice doresti - LIZcreatext

  2. Reblogged this on EARTH CHANGE MZ and commented:
    Abraham Maslow si Ierarhia Nevoilor

  3. Pingback: Piramide | Calea spre succes

  4. La Petite Fille de la Mer-july

    Chiar daca exista mai multe teorii despre etapele dezvoltarii umane, a lui Maslow, mie mi se pare cea mai completa .

    • Teoria sa este mai lunga insa am segmentat-o pentru a furniza doar informatia primara, care ar putea sa se concretizeze intr-un studiu personal al fiecaruia dintre cei interesati. Iti multumesc pentru ca ai mai gasit si alte lucruri interesante pe aici 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: